Publicerad 2023-02-12

Sverige lyckades inte att vinna sin sista EM-kval match mot Lettland.

Trots en ledning med 16 poäng föll svenskarna till slut med 65–71.

– Det gör ont i själen. Hela laget har spelat dåligt, säger expertkommentatorn Nick Rajacic i SVT.

Inför 9 425 åskådare på hemmaplan i Stockholm ledde Sverige som mest med 16 poäng, 37–21, mot Lettland.

Men i den tredje kvarten kollapsade laget och Lettland tog ikapp poäng efter poäng. I fjärde kvarten var Lettland förbi och till slut vann gästerna med 65–71.

Ingen svensk revansch

Sveriges hopp om att spela ett Europa mästerskap 2023 försvann efter storförlusten, 57–71, mot Israel i förra veckan.

Men trots att Sverige inte kunde avancera vidare från gruppspelet var det ett offensivt blågult-lag som klev ut på basketplanen i Avicii Arena.

I den första halvleken hade Sverige övertaget och imponerade stort, inte minst i försvarsarbetet.

Och det såg ut som att svenskarna skulle få revansch mot Lettland, som vann de senaste mötet mellan länderna.

Men gästerna ställde om och med drygt sex minuter kvar av matchen hade Lettland både kommit ikapp och förbi.

Matchens slutminuter blev till en rysare efter att Frida Eldebrink satt två straffkast med knappt tre minuter kvar. Det krävdes två poäng för att komma ikapp Lettland, men Sverige lyckades inte få till det i slutet och det blev en förlust med 65–71.

Bästa poängplockare för matchen blev Lettlands Anete Steinberga med 37 poäng. För Sverige var det stjärnspelaren Amanda Zahui som gjorde flest poäng, 18 poäng totalt.

Publikrekord

Men trots förlusten för Sverige var det en historiska dag för europeisk dambasket. Till söndagens match hade över 9400 biljet sålts och den slutgiltiga publiksiffran blev 9425.

Det är både Europarekord i EM-kvalsammanhang på damsidan och svenskt publikrekord i dambasket.

– Vilken dag för svensk basket, vilket dag för dambasket. Jag är väldigt tacksam att jag har fått uppleva det här, säger expertkommentatorn Nick Rajacic i SVT.