”Vi kan gå hur långt som helst”

Uppdaterad 2016-10-28 | Publicerad 2016-10-21

Sergej Lomanov på guldjakt med Vänersborg

Sergej Lomanov.

Sergej Lomanov har förstått sitt uppdrag.

Tidernas störste bandyspelare är i Sverige för att leda IFK Vänersborg till SM-guld.

– Ja, vi får se om det blir den här eller nästa säsong, säger 36-åringen till Sportbladet.

Västerås, Sandviken och Villa Lidköping fick samtliga guldtips under upptaktsträffen inför årets elitserie, som drar i gång under fredagen.

Fördelningen fick Sergej Lomanov att skruva sig på sin stol i Tele2 Arena. 25 mars vill han ju vara tillbaka där, för att spela SM-final med IFK Vänersborg.

Klubben satsar som aldrig tidigare och har värvat ytterligare två ryska landslagsstjärnor, Pavel Bulatov och Nikita Ivanov.

– Tar man det bästa från rysk och svensk bandy blir det bra bandy. Vi kan gå hur långt som helst, klargör Sergej Lomanov på felfri svenska.

Pappan spelade för Sirius

Han tillbringade delar av sin uppväxt i Uppsala, där hans legendariske far spelade bandy, men när Sergej var 15 år återvände familjen till Krasnojarsk.

I Ryssland är 36-åringen så stor att vi har svårt att förstå det. Nio VM-guld, sju ryska ligatitlar med Jenisej och Dynamo Moskva och över tusen gjorda ligamål gör honom till den största spelaren genom alla tider.

Sergej Lomanov har tidigare uppvaktats av Hammarby och Sirius, men när han debuterar i elitserien är det i en utsåld ishall i Vänersborg, som tar emot Gripen på lördag.

Hur pass nära har det varit att du flyttat till Sverige tidigare?

– Det var ganska nära att jag skrev på för Hammarby, men det var länge sedan. Med Sirius och andra klubbar har det mest varit prat. Vänersborg har varit ute efter mig i två år och nu var det en bra tidpunkt att flytta till Sverige, säger Lomanov.

Rysk bandy mår inte bra, till följd av valutafall och misskötsel. Många föreningar har ekonomiska problem och på bara åtta år har antalet proffsklubbar halverats, till 35.

Fler ryssar på väg?

Sergej Lomanov utesluter inte att fler ryska toppspelare kan spela i Sverige inom en snar framtid.

– Det är en ny arena på gång i Krasnojarsk, men rysk bandy har gått ner lite. Ekonomin, förutsättningarna med fler hallar, den ryska serien, domarna... Ja, allt måste bli bättre.

Har du många kompisar inom bandyn som är sugna på att komma till Sverige?

– De är intresserade av hur det är i Sverige och frågar mycket om bandyn här. Då berättar jag att bandyn utvecklas och att ytterligare några hallar är på gång. I Sverige utvecklar ledare, ordförande och spelare bandyn tillsammans. Det är nyckeln till att bandyn växer. Det är lite tvärtom i Ryssland, där en person bestämmer allt, säger han utan att nämna förbundsordföranden Boris Skrynnik vid namn.