Ilska efter utspelet i Aktuellt: Det är pinsamt!

Klubbarna slår publikrekord och utökar barnläktarna

Publicerad 2024-03-28

Aldrig förr har så många barn och familjer gått på allsvensk fotboll.

Nu reagerar klubbarna kraftfullt mot att den motsatta bilden spreds i Aktuellt.

– Det är pinsamt att debatten är på så låg nivå, säger Hammarbys evenemangschef Göran Rickmer.

Följ ämnen
Malmö FF

Ett par dagar före den allsvenska premiären avhandlade SVT:s nyhetsprogram Aktuellt säkerhetsläget i svensk fotboll. I ett inslag och en påföljande debatt sa nyhetsankaret Cecilia Gralde att ”det här är otroligt, otroligt allvarligt. Jag tror att folk som sitter hemma tycker att det är galet” på tal om svårigheterna att avlägsna åskådare som missköter sig på ståplatsläktaren.

Kammaråklagare Marie Bastin kopplade ökad användning av pyroteknik till våld och rädsla. Enligt henne får otryggheten många att stanna hemma.

– Som det är nu pågår kollektiv bestraffning mot andra fotbollsintresserade. Vem tar med sina barn på ett Stockholmsderby i dag? Det är inte så många som gör det. Det är dem man ska fokusera på och värna, sa Bastin.

Bild från onsdagens Aktuellt, med kammaråklagare Marie Bastin till vänster.

”Ser en otrolig ökning”

Hennes fråga var retorisk men har ett svar:

Massa föräldrar tar med sina barn på matcher, också på derbyn.

– Det finns ingenting som skulle vara mer osant än att barn inte vågar gå. Det är tvärtom barnfamiljer som är vår största tillväxtgrupp. Vi ser en otrolig ökning bland familjepubliken med utsåld sektion var och varannan match förra året. I derbyt mot Djurgården senast var vi uppe i 8000–9000 barnbiljetter, säger AIK:s kommunikationschef Tobias Larsson.

I fjol slogs flera publikrekord i de två högsta herrserierna. Totalt besökte 3 028 537 personer matcherna i allsvenskan och superettan. För första gången sedan allsvenskan fick 16 lag var publiksnittet över 10 000.

Men det säger inget om åldersspannet. I teorin skulle ökningen kunna bero på att vuxna löste biljett och trängde bort barnen.

”Ökar med över 200 procent”

Men så är det absolut inte, svarar de klubbar som för närvarande har flest tillträdesförbud. Malmö har sålt slut sina årskort och sin hemmapremiär och ser ingen nergång av barn på läktarna. Elfsborg flyttade i fjol sin familjeläktare för att utöka antalet platser, ändå fylldes den på i princip alla hemmamatcher.

– På Elfsborgsläktaren har vi i år sålt cirka 700 ungdomskort för åldrarna sju till sjutton år, vilket är det högsta antalet någonsin och en ökning med över 200 procent, säger Jackie Kapronczai, säkerhetsansvarig.

Hammarby säger att de säljer fler familjebiljetter än någonsin förr.

– Vi säljer ut familjeläktarna hela tiden, de platserna går först, så vi utökar den sektionen. Vi mäter det här noga och har större mångfald i publiksammansättningen än förut: fler kvinnor, fler barnfamiljer och fler yngre supportrar än någonsin. Tidigare hade vi en homogen och manlig grupp med tjugoåringar. Den tiden är förbi, säger Hammarbys evenemangschef Göran Rickmer.

Göran Rickmer.

”Det är som med flygrädsla”

Två sanningar tycks existera parallellt, men om en sak är sidorna överens.

De klubbar som Sportbladet pratar med medger att svensk fotboll har ordningsstörningar. Poliser och vakter utsätts för våld, pyroteknik kastas, matcher försenas av rökutveckling till följd av bengaler. I några fall, som i guldmatchen mellan Malmö och Elfsborg i fjol, urartade tillställningen. Liknande scener måste framöver åtgärdas och förhindras. Men, påpekar klubbarna, stöket bör sättas i relation till att den absoluta majoriteten av de 555 herrelitmatcherna i fjol var lugna och stämningsfulla.

Göran Rickmer, Hammarby, kostar på sig självkritik. Svensk fotboll har alla siffror, men har varit för dålig på att förmedla dem. Därför får folk som enligt hans uppfattning har dålig koll uttala sig för lättvindigt.

– Det är som med flygrädsla: har människor en förutfattad bild är den svår att motbevisa. De som slänger sig med terminologin man hörde i Aktuellt går inte på matcher, det är jag säker på, säger han.

Hur kan du vara så säker?

– Jag kan iallafall konstatera att mätningarna som görs visar på stor trygghetskänsla. Synen på vår personal, på ordningsvakter och på polisen får höga betyg.

”Stor skillnad mot vad man tror”

Hur påverkas ert arbete av inslag likt det i Aktuellt?

– Jag har inga höga förväntningar på ministrar, de brukar hålla på och uttala sig om saker de inte kan något om, men vi måste få ut vårt budskap. Vi har statistik och undersökningar och forskning att luta oss mot, men har varit för dåliga. Därför är debatten så pinsam.

Tobias Larsson i AIK är inne på samma spår.

– Det är problematiskt för folk som inte är insatta i fotbollen. De får en helt felaktig bild. Vi har i snitt 4,6 eller 4,7 av 5 i betyg på upplevd trygghet på våra matcher och då är familjepubliken inkluderad. Diskrepansen mellan vad man tror och hur det är är enorm.

Klubbarnas siffror säger en sak, så vilken statistik lutade sig Marie Bastin mot?

”De har rätt till sin åsikt”

Det raka svaret är att kammaråklagaren baserade sitt uttalande på vad hon själv upplevt och hört.

– Det var min uppfattning, en personlig åsikt. Jag har personliga erfarenheter och vet ingen som skulle ta med barn på derby. Men jag har ingen forskning på det, säger Marie Bastin.

Klubbar utökar familjeläktarna och slår biljettrekord för barn. AIK sålde 9 000 biljetter till barn på senaste derbyt. Säger inte det emot dig?

– Ja. Då är det väl så. Men jag påstår att det finns en utbredd skepsis bland småbarnsföräldrar mot att ta med barn på fotboll. Det kan vara fel, men är min personliga uppfattning. Klart att det är skillnad på match och match, jag har varit på fotboll med mina barn, men jag skulle inte gå på ett derby.

Siffrorna pekar åt helt andra hållet. Borde inte du ha koll innan du uttrycker dig så på Aktuellt?

– Det var min personliga åsikt. Den har jag rätt att uttrycka.

Klubbarna tycker att debatten blir helt skev när sådana påståenden framförs på Aktuellt medan de kan visa trygghetsundersökningar och publiksiffror som säger motsatsen.

– Ja. De har rätt till sin åsikt.