”Jag blev väldigt förskräckt”

Publicerad 2015-06-16

Möt Karin Torneklint i Podd-samtal om smärta, dopning och Kallur

FALUN. Hon beskriver sig själv som blödig och ryggade för ansvaret initialt.

Karin Torneklint är nu varm i kläderna och klar i uppfattningarna.

I podcasten Women Only berättar friidrottens förbundskapten om dopningsfallen som väckte henne, om de orättvisa kraven på unga löften och så ifrågasätter hon Patrik Sjöbergs senaste utspel.

Säsongen är i full gång och Karin Torneklint formar sitt lag inför VM senare i sommar.

Ett mästerskap som blir utan ett par av friidrottens stora stjärnor.

Vi ses i Falun där Karin Torneklint bor. Omgivningarna för tankarna ofrånkomligen till Susanna Kallur, häcklöperskan som i samma stad för sin dagliga kamp för att nå OS 2016.

Sanna Kallur, som Karin Torneklint tränat, är en av de stora profilerna som missar VM. Höjdhopparen Emma Green en annan.

Och ska man lyssna till den före detta höjdhopparstjärnan Patrik Sjögren är chanserna att Emma Green klarar sig till OS minimala.

– Det är klart att det är svårt men hon vill ge det en chans. så länge man vill ge det en chans så finns det en chans. Det är när man inte vågar satsa längre som det är kört, säger Karin Torneklint.

Hade smärta

Patrik Sjöberg har i tidningen GT också sagt att kvinnliga höjdhoppare är för fega, att de inte vågar tillräckligt och att världsrekordet på damsidan borde kunnat vara högre än dagens 2.09. Han sa också att han skulle vilja se en tuffare Emma Green som trotsar smärtan mer.

Karin Torneklint köper inte resonemanget.

–  Det är intressant. Känner han alla kvinnliga höjdhoppare...?

Är de inte tillräckligt tuffa?

– Om man har sett Emma hoppa inomhus EM i Sopot (femma) med den smärtan hon hade så... Är det något som hon gjort är det att hoppa med smärta så jag vet inte vad han fick det i från, säger förbundskaptenen och påpekar:

– Att tro att höjdhoppardamerna skulle vara sämre än några andra på att plåga sig tror jag inte mycket på, säger hon.

I intervjun berättar hon också om den väckarklocka som dopningsfallen gångaren Andreas Gustafsson och kulstötaren Niklas Lindstedt, som använt kosttillskott, varit.

– Jag blev väldigt förskräckt och har säkert varit jättenaiv och inte förstått det här tidigare. Vi har pratat mycket i förbundet med ledare och aktiva, säger Karin Torneklint.

Fallen har inneburit att Svenska friidrottsförbundet vidtagit en rad åtgärder.

Följ ämnen i artikeln