”Många står upp för människors lika värde”

Kallurs Prideflagga stals – då kontrade flera grannar med att köpa egna: ’Supermaffigt’

Publicerad 2017-08-05

En hockeyIegendar, en stavhoppare, tre friidrottare och en by i Dalarna utgör komponeneter i en historia som är värd att minnas i Pridetider.

För eld kan förstöra tyget i en flagga.

Men eld har ingen chans mot kärleken och det den symboliserar.

Vikarbyn ligger idylliskt utanför Rättvik, med trähus som slött spanar ut över Siljan.

När en regnbågsflagga hissades utanför Kallurs sommarhus i fjol hände inget märkvärdigt. Någon berömde initiativet medan merparten av de 1200 byborna inte sa något alls.

Det betyder inte att de var likgiltiga.

Regnbågen fortsatte vaja över bygden samma sommar och höst, men en aprildag 2017 var linan avskuren och flaggan borta. En nazistisk organisation tog på sig stölden, hävdade att de bränt tyget och motiverade dådet med att hbtq-rörelsen och dess strävan efter acceptans är ”sjuk”.

Familjen Kallur består av tidigare NHL-proffset Anders, ex-volleybollspelaren Lisa, häcklöparsystrarna Sanna och Jenny samt sjukamparen Martin. De polisanmälde vandaliseringen, men att en organisation erkänt är inte samma sak som att en gärningsman kan identifieras, så utredningen lades snart ner.

Om historien tog slut där? Om nazisterna vann?

Ta en promenad genom Vikarbyn i dag, fyra månader senare, och titta mot flaggstängerna för att få svar. Inte nog med att Kallurs köpte en ny flagga, flera grannar slöt upp och beställde sina egna. Om syftet var att färre regnbågar skulle synas bland trähusen vid Siljans strand så blev effekten den motsatta.

– Det är så många flaggor i dag. Det är supermaffigt, säger Sanna Kallur.

Tidigare i vår avslutade hon karriären som häcklöpare och befinner sig nu i London för att vara expertkommentator för Eurosport på friidrotts-VM. Sanna säger att hon är stolt över sina föräldrars bygd. Hon sympatiserar med hbtq-rörelsens kamp för att annan kärlek än den heterosexuella också ska få finnas och vore hon inte i England på jobb hade hon gärna ha befunnit sig i centrala Stockholm.

– Jag har gärna gått med i Pridetåget. Min brorsa är gay och det är en angelägen grej att stå upp för, säger Sanna Kallur.

Brorsan Martin Kallur kommer att åka på Sportbladets flak under Prideparaden av samma skäl som han hissade flaggan första gången: för att stolt stå upp för idén om allas rätt att älska.

– Jag står allt för som regnbågsflaggan står för. Det vore kul om vi kunde se den mer utanför Stockholm. Hela landsbygden kan bli mer queer, säger han.

Hur reagerade på att flaggan brändes?

– Det är hemskt. Så trist. Det är en symboliskt viktig flagga och organisationen representerar ett stort demokratiproblem. De respekterar inte grundläggande fri- och rättigheter.

Efter att flaggan stulits sattes klistermärken med nazistiska budskap upp. Hur var det att hoten och avskyn kröp så nära?

– Jag vet att många hbtq-personer, många med annan hudfärg eller från andra länder blir utsatta. Det blir ändå något annat när det händer på hemmaplan.

Och så kom en motreaktion...

– ... ja! Det är jättehäftigt. Det visar att det finns många på landsbygden som absolut står för alla människors lika värde.

Manifestationen var sannolikt för hela hbtq-rörelsen. Men till viss del går den också att tolka som ett tyst sätt att visa sympati för dig.

– Ja. En del av det känns som en solidaritetsakt mot mig och oss. Det går inte att låta bli att tycka att det känns fint.

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)