Golf-Sveriges nya superbana

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-07-27

En amerikan och 90 miljoner skapar unik anläggning

GÖTEBORG

Här kommer den att ligga. Strax söder om Göteborg i den undersköna Alveredsdalen.

Skapelsen som kan starta en ny era av golfbanor i Sverige.

- Den kommer att bli helt unik i Sverige, säger Martin Sternberg, drivande kraft bakom projektet.

En helt ny teknik, en av världens främsta banarkitekter och ett stycke mark, som gjort för att bygga en golfbana på. Där är receptet som ska få alla golfentusiaster att häpna.

- Vi kommer att bygga en bana som blir så bra som det överhuvudtaget är möjligt, lovar Scott Hall, banans amerikanska shaper, utformare.

Scott arbetar nu för den kände banarkitekten Arthur Hills, mannen bakom banor som Half Moon Bay och han var också delaktig i Ryder Cup-banan Oakland Hills. Detta är hans första bana i Nordeuropa och hans chans att vinna nytt land.

Har letat efter mark i sex år

- Vi har letat mark i sex år och först nu är Arthur Hills nöjd med förutsättningarna. Det säger en del om hans inställning, säger Sternberg.

Ingenting lämnas åt slumpen. Hela projektet går lös på 90 miljoner varav 65 miljoner är kostnaden för själva banan.

En avancerad dräneringsteknik med ett sandlager underst, onduleringar och skapade våtmarker på

100 000 kvadratmeter ska borga för spel året runt. I bästa fall.

- Det viktigaste är banan och hela vitsen med projektet är att skapa en bana som är fruktansvärt bra, förklarar Sternberg.

I Alveredsdalens böljande natur kan man nästan se hålen framför sig. Hills är känd för att använda naturen utan att ändra för mycket. Men nivåskillnaderna finns redan här och räkna med att det kommer att bli en hisnande blandning av svensk natur och amerikansk banarkitektur.

- Vi har fortfarande inte bygglovet klart utan måste lösa ett par problem innan vi kan sätta spadarna i jorden. Det viktigaste är inte när utan att det blir riktigt gjort, förklarar Sternberg.

Golfförbundets projekt med en "mästerskapsbana" på Hisingen har ingenting med Alveredsbanan att göra. Att få Scandinavian Masters är absolut inget syfte.

Stortävlingar är inget mål

- Nej, vi har inget emot Masters men vi försöker i första hand att göra en unik golfbana och allt annat är av underordnad betydelse i det här läget, berättar Martin Sternberg.

Ur miljöhänseende är banan positiv. Våtmarkerna fungerar som filter och vattnet som slussas ur systemet är ofta renare än det som kommer in.

Golfbanan blir en ren underhållning.

Så kommer banan att se ut

Martin Strömberg

Följ ämnen i artikeln