Då kunde inte Malmö stå emot.

– Jag tycker att det fäller avgörandet att vi har fler spelare och fler fräscha spelare, säger Ystadstränaren Sebastian Seifert.

Nu är hans lag bara en seger från semifinalen.

Den hett emotsedda kvartsfinalen i handbollens slutspel mellan tabellfyran Ystads IF och femman HK Malmö ser ut att avgöras av bredden på trupperna.

Tre dagar efter den första kvartsfinalen i Ystad, som hemmalaget vann, var det dags för den andra i Malmö på söndagen.

Och precis som i Ystad kom Malmö till matchen med hela fyra man färre i laget än YIF: 12 spelare mot 16.

Båda lagen har tre skador var men medan talangfabriken YIF kan fylla på underifrån har inte det ihopvärvade laget från Malmö något att ta från.

Stjärnan fick rött kort

Inte blev situationen bättre av att Fredrik Petersen fick direktrött kort efter 25 minuter efter att i försvarsspelet lite klumpigt och olyckligt hoppat mot Oscar Zareba.

– Det röda kortet blir tufft för oss, säger Malmös tränare Ulf Sivertsson.

De sista 35 minuterna av matchen tvingades Malmö alltså gå runt på fem spelare färre än Ystad, som hade flera alternativ när någon körde fast.

Malmö segade sig ändå ikapp och förbi till 22-20 efter 37 minuter och hade 24-24 efter 44 minuter.

Då tog den smala truppen ut sin rätt (man gick runt på sju spelare i andra halvlek). Ystad kunde göra ett matchavgörande ryck till 30-25 på sju minuter sedan Ystadstränaren Sebastian Seifert stått för ett smart drag när han tog ut linjespelaren Martin Bager och spelade med en extra niometersspelare när storstjärnorna Lukas Nilsson och Kim Andersson punktmarkerades.

– Där avgörs matchen, säger Sivertsson.

Kollegan i Ystad, Sebastian Seifert:

– Jag tycker att det fäller avgörandet att vi har fler spelare och fler fräscha spelare. Det är klart att de blir trötta sista kvarten, framför allt deras niometerslinje får gå tungt.

Sivertsson vill dock inte skylla förlusten på den tunna truppen.

–  Jag kanske ska försöka utnyttja materialet lite bättre.

Zareba hjälte

Malmö var visserligen ett mål bakom med 50 sekunder kvar men Ystad kunde sätta 33-31 i slutsekunderna.

Båda tränarna var missnöjda med sina försvar.

– Där finns det mer att hämta, säger de båda.

Just Ystads bredd imponerar: i den första kvartsfinalen var det Lukas Sandell och Hampus Andersson som klev fram när Nilsson och Andersson togs bort. Nu var det Oscar Zareba och Philip Nilsson som gjorde avgörande insatser i andra halvlek när YIF ryckte.

Nu kan Ystad avgöra kvartsfinalserien på hemmaplan på onsdag.

– Det är ett jäkligt tufft läge. Nu gäller det att vi samlar ihop oss, säger Sivertsson.