Sjöström efter Bragdguldet: ”Var inte bara EN bragd”

Uppdaterad 2017-12-06 | Publicerad 2017-12-05

Tre VM-guld, sex världsrekord och bäst i totala världscupen gav Sarah Sjöström, 24, sitt andra Bragdguld.

Sportbladet träffade simdrottningen för att prata om den makalösa säsongen – men också om regeln som förbjuder henne att vinna priset igen.

– Vi får se om reglerna kan göras om, annars får jag sitta i juryn nästa gång i stället, säger hon.

Sportbladet kliver in på det exklusiva kontoret vid Stureplan, där Sarah Sjöströms agentfirma håller till, med en flaska champagne i handen för att gratulera simdrottningen till hennes andra Bragdguld.

– Oj är den till mig? Jag har redan sabrerat en, säger hon och pekar på en uppdrucken flaska på bordet.

– Jag har bara provat att sabrera tre gånger i mitt liv, men jag har lyckats varje gång. Det är faktiskt inte så svårt, säger hon.

Det känns som en tydlig bild av Sarah Sjöström av 2017 års modell. Inget som hon testar är svårt och när hon klarat av ännu en milstolpe växer självförtroendet ytterligare. Hon är inte kaxig, men hon vet med sig att under året som gick så fanns det ingen simmare i hela världen som var bättre än henne. Det bevisar tre VM-guld, sex världsrekord och seger i den totala världscupen. Vid ett tillfälle innehade hon hela åtta världsrekord på damsidan, en bedrift inte ens Michael Phelps klarat av.

”Stå bredvid Björn Borg känns jättebra”

Och nu är hon däruppe i skaran av de allra största i svensk idrott, bara Björn Borg, Ingemar Stenmark och Anja Pärson har prisats dubbla gånger av bragdjuryn.

– Det är superkul, absolut! Det är väldigt stora namn, inte minst Björn Borg. Att Sarah Sjöström står bredvid hans namn känns jättebra. Det är riktiga legendarer. Men så finns det nog ingen som nämnts i Bragdguldssammanhang fler gånger än jag. 2009 när jag vann VM som 15-åring var en av mina största bragder och 2014 när jag satte ett världsrekord på 50 meter fjäril som jämfördes med Bob Beamons världsrekord. Då fick jag inte priset men jag har gjort många bragder.

Men för att få det en andra gång säger reglerna att man måste stå i särklass...

Sarah Sjöström behöver inte ens höra frågan färdigt.

– Det skulle jag nog säga att jag har varit i år. Jag har aldrig varit så bra som i år. Jag vinner VM i frisim för första gången och dessutom på 50 meter som är den snabbaste distansen, dessutom på världsrekord och där jag slog en sådan gammal dräkttid.

”Helt sjukt att kunde prestera”

Du kommer från en OS-säsong 2016 med tre medaljer varav ett guld, hur kunde du överträffa den?

– Ja, jag trodde verkligen inte att jag skulle kunna toppa det, men så gör jag det. Det är helt sjukt hur jag kunde prestera så bra. Det var inte en bragd i år, det var varenda lopp som var över förväntan.

Minns du när du insåg vartåt det skulle barka i sommar?

– Jo, jag kommer ihåg ett träningsläger i Turkiet i maj där jag tänkte att ”shit vilken bra form jag är i”. Sen tävlade jag på Mare Nostrum där jag nästan slog världsrekord på 100 frisim och simmade galet snabba tider. Då insåg jag att det skulle bli en bra sommar.

Det är verkligen en remarkabel säsong. Efter OS tränade hon inte fullt förrän i februari och dessutom bytte hon tränare från Carl Jenner till Johan Wallberg. Mycket talar därför att 24-åringen har ytterligare tider att plocka ut i framtiden. Men Bragdguldet kan hon inte vinna fler gånger, oavsett hur många OS-guld hon eventuellt skulle ta i Tokyo 2020.

– Ja, jag vet inte vad jag ska säga om det. Jag kan fortfarande göra bragder, fortsätta simma fort.

Öppnar för att ändra reglerna

Men är det inte dags att ändra de lite mossiga reglerna, säg att du vinner tre OS-guld i Tokyo och fortfarande inte kan få priset?

– Ja det vore tråkigt, men jag vet inte. Det kanske är tråkigt att ge det till samma person hela tiden. Nej jag skojar, jag är jättestolt att ha fått det två gånger och så får vi se om reglerna kanske görs om i framtiden.

Faktum är att Bragdjuryn överväger att förändra det gamla reglementet.

– Det togs faktiskt upp på jurymötet i dag, säger ordföranden Anders Lindblad, krönikör på Svenska Dagbladet.

– Tänk om hon skulle vinna fyra OS-guld i Tokyo? Vi i juryn har en möjlighet att ändra på statuterna, men då krävs det två möten där man först tar beslutet och sedan fastställer det.

Det skulle ni hinna till Tokyo?

– Det skulle vi. Jag känner personligen att om hon vinner fyra guld i Tokyo, är super-Sarah i kubik, och vi inte kan ge henne priset på grund av gamla regler – då kanske det är dags att modernisera.

”Hon får en plats, coolt”

Sarah själv erbjuder en mellanväg.

– Annars får jag sitta i juryn nästa gång.

Du anmäler till jurytjänstgöring?

– Ja det gör jag absolut, om jag får frågan ställer jag självklart upp.

Anders Lindblad gillar det han hör:

– Härligt! Hon får en plats, det vore coolt.

Vår intervjutid är slut, Sarah Sjöström ska hoppa i bassängen för dagens tredje pass inför kortbane-EM i Köpenhamn. Guldskorna hon har på sig rusar ner för trappan, förberedelserna inför EM är viktiga.

– Det blir mitt kanske tuffaste mästerskap, sex individuella distanser och två lagkapper på fyra dagar... så sex individuella medaljer och kanske någon i lagkappen borde jag ta.

Följ ämnen i artikeln