Alingsås bröt hemmaförbannelsen och skaffade sig matchboll

Publicerad 2019-05-24

ALINGSÅS. Hemmaförbannelsen är bruten i SM-finalserien i handboll.

Alingsås HK skaffade sig matchboll via 25–22 efter en högdramatisk vändning i slutskedet av match tre mot Sävehof.

Matchvinnare: målvakten Niklas Kraft.

Med varsin seger på bortaplan såg det inledningsvis ut att fortsätta i samma fotspår i match tre i Estrad i Alingsås.

Efter en bra start av hemmalaget vände gästande Sävehof till tremålsledning, 9–6, efter 20 minuters spel och ett genombrottsmål av Jonas Larholm.

Sävehofveteranen blev dock utvisad ett par minuter senare efter en situation som eldade upp både Larholm och den minst sagt engagerade hemmapubliken, 2 750 åskådare i en utsåld hemmaarena.

Uppretad Larholm

Larholm stötte till med båda armarna mot Tobias Sandberg som föll hårt i golvet och den dubble SM-guldvinnaren åkte ut i två minuter. Larholm gestikulerade vilt mot Sandberg, som han menade filmade, och var allt annat än nöjd med den utvisningen.

I en halvlek präglad av många målvaktsräddningar och böljande spel kom Alingsås tillbaka i målprotokollet och på paussignalen gjorde William Andersson Moberg 10–10 för hemmalaget på straff.

Efter en händelserik första halvlek blev det ännu mer intensivt i den andra.

Först åkte Sävehofs William Bogojevic ut efter en sen eftersläng mot Johan Nilsson där hemmapubliken blev galen över att bortaspelaren inte fick rött kort.

En stund senare fick Larholm hjälp av planen efter att gått omkull i hemåtlöpningen efter att själv ha stänkt in 14–13 för Sävehof.

Ovanlig utvisning

När den 36-årige veteranen kom in på planen en halvminut senare åkte han till hemmafansens stora förtjusning på nytt ut.

Orsaken? Efter att ha fått hjälp av planen efter skada måste en spelare vänta tre anfall innan man får komma in igen.

När Larholm efter detta åter kom till spel buades han ut högljutt av Estradpubliken varje gång han rörde bollen.

I målprotokollet var det lika dramatiskt som på planen och halvvägs in i den andra halvleken stod det 15–15.

Joakim Larsson låg bakom ett miniryck för gästerna när han först gjorde 19–18 och sedan starkt svarade för 20–18 med tio minuter kvar att spela – och hemmatränaren Mikael Franzén tvingades ta time out.

Alingsås vände

Då kom Alingsås ut och vände. Fyra raka mål gav 22–20 efter kontringsmål i tom kasse av Johan Nilsson efter målvaktsräddning av Niklas Kraft.

Taket på Estrad höll på att lyfta efter 56.26 när AHK-målvakten Kraft räddade en straff från Larholm vid ställningen 23–21.

I anfallet efter gjorde istället William Andersson Moberg 24–21 och med en ny Kraft-räddning och två minuter kvar att spela var hemmasegern i praktiken klar.

Slutsiffrorna skrevs till 25–22, hemmaförbannelsen var bruten och innebär att Alingsås HK har matchboll inför match fyra i Partille på måndag.