Alfelt: Jag har aldrig begripit ”sanningarna”

Publicerad 2019-12-11

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

GÖTEBORG. Man ska sluta på topp.

Att göra comeback är patetiskt.

Två ”sanningar” idrottsintresserade älskar att älta.

Jag har aldrig begripit någon av dem.

Muhammad Ali fick tre av sina fem förluster i sina fyra sista matcher. Så när borde han egentligen ha lagt av? Han vann 56 matcher och tog tillbaka boxningen tungviktstitel tre gånger och trots att han inte slutade på toppen rankas han av många ändå som världens bäste idrottsman genom tiderna.

Tyson Fury gjorde framgångsrik comeback efter att ha valt bort boxningen på grund av en inre kamp med demoner och grovt missbruk av mat, alkohol och andra droger. Vi hittar återkommare som har lyckats i stort sett i alla idrotter. De som inte har lyckats blir ändå ihågkomna för sina tidigare framgångar.

Så vad har vi andra att göra med hur en idrottsman ska resonera?

Naturligtvis inte någonting överhuvudtaget.

Alexander ”The Mauler” Gustafsson är försiktigt positivt inställd till att återuppta sin MMA-karriär.

Mikaela Destiny Södersteen Laurén är heltänd på att få komma in i ringen igen och jaga efter nya VM-titlar i boxning.

Svårt att hacka på henne

Förstår överhuvudtaget inte reaktioner som talar om att det skulle vara pinsamt. Har man bestämt sig för att sluta så har man, resonerar många som tydligen anser det vara en svaghet att tänka om. Som om man inte skulle ha rätt att ångra sig, att allt man säger oavsett känslostämningarna när man säger det måste anses som oåterkalleliga genomtänkta beslut.

Mikaela fyller 44 år i januari. Hon trodde att hon skulle kunna acceptera att idrottskarriären som varit hennes existens under i princip hela hennes liv var över, men hon har kommit fram till att hon älskar boningen alldeles för mycket för att släppa den.

Svårt att hacka på henne för det.

Ett lycka till känns betydligt mer rätt.

Alexander ”The Mauler” Gustafsson saknar något viktigt i sin vardag men har inte bestämt sig för om han är beredd att göra den totala satsningen på en comeback. Som han själv säger handlar toppidrott på den här nivån inte om att utföra ett jobb, man måste leva i sin idrott. Ett 24/7-engagemang som sliter men som kan belöna en med fantastiska upplevelser samtidigt som det kan resultera i enorma besvikelser.

Fast även besvikelser kan vändas till motivation. Alexander Gustafsson har säkert en stark revanschlust inom sig. Han har gått tre titelmatcher för UFC i lätt tungvikt och förlorat alla med otroligt små marginaler.

Prisades som årets match

Den första klassiska matchen mot Jon Jones i Toronto 2013 var så jämn att ingen egentligen med säkerhet kan säga vem av de två som vann. Matchen prisades som det årets match och den har kallats för tidernas bästa MMA-match i lätt tungvikt.

Två år senare förlorade Alex sin andra titelmatch i Houston, Texas. Nu mot Daniel Cormier och återigen blev det en helt jämn match som amerikanen vann på delat domslut. Tredje titelmatchen, i Los Angeles i december 2018, förlorades på grund av ett knä från Jon Jones som tidigt träffade illa i Alexanders ljumske och gjorde honom oförmögen att försvara sig eftersom han inte kunde röra sig ordentligt.

Tre otroligt knappa och tunga förluster som resulterar i att The Mauler lämnar MMA-sporten utan att ha fått den bekräftelse han varit värd – om han inte gör comeback med en ny satsning mot den absoluta toppen.

I kväll ställer han sig åter i rampljuset, men inte i en MMA-match. I stället möter han svenske talangen Anton Turkalj i en Nogi superfight där sparkar och slag inte är tillåtna.

Förhoppningsvis kan det bli en så positiv upplevelse att Alex får mer motivation till en fullt ut-comeback. Han är bara 33 år i en bransch där 40 inte är någon ålder.