Thorén: Han sätter skräck i veteranerna

Publicerad 2017-03-01

LAHTIS. I dag ska vi se ett underbart gäng skidkungar diagonal­åka så våra ögon tåras.

De själva sneglar åt ett annat håll.

En ung norrman har satt griller i huvudet på veteranerna.

Efter dagar med sprintaction och masstartskalabalik lugnade VM i går ner sig.

Det var nästan som en stilla vind flöt in över stadion i Lahtis när Charlotte Kalla och Marit Björgen gjorde upp med varandra i en kamp om bästa tid.

I dag tar herrarna över scenen.

Vi kommer att få se diagonal­åkning när den är som bäst: Johan Olssons perfektion, Daniel Richardssons elegans och Martin Johnsrud Sundbys effektiva ­terrängmalande.

Stiliga och smarta skidåkare som pendlar sina armar och ben synkroniserat i en individuell start och ser till att längd-VM under dagarna blir skid-VM på allvar.  

Klassisk stil är klassiskt. Men hand i hand med mästerskaps­säsongerna går utvecklingen ­framåt. Världen är föränderlig, längdsporten med den.

Allt annat än astmadebatt

Och vi är mitt inne i ett intressant skede. När vi i går, dagen före VM:s enda individuella herrlopp, skulle lyssna till de stora skidkungarna i Norge och Sverige handlade debatten om allt annat än astma.

Det är en ung norrman som lagt beslag på tankeverksamheten hos de etablerade stjärnorna.

Johannes Hösflot Kläbo, 20, har väckt uppmärksamhet med sin löpande stil i backarna. Han presenterade sig i teamsprinten när han sprang med höga knän och kick mot rumpan i den branta uppförsbacken.

Stilen ledde till rit-analys i NRK och experten Fredrik Aukland påpekade att Frode Estil påbörjat den trippande saxnings-trenden redan på VM 2005 i Oberstdorf-VM.

”Du kan gå hela vägen tillbaka till Oberstdorf när Frode Estil sprang i backen. Emil Jönsson har sprungit, Petter Northug gjorde det senast i Falun men jag har inte sett någon som gör det så extremt som Johannes gör. Han gör det också i lite flackare partier. Jag tror inte att det är en teknik som vill ersätta diagonaltekniken, men det är som en extra växel. Det är en markant utveckling som skiljer som åt det som har gjorts tidigare”, säger han när vi ses efter den norska presskonferensen.

Johan Olsson och Martin Johnsrud Sundby har båda varit med och utvecklat skidsporten. Svensken var en del av det lag som under OS 2010 lyfte in cykeltaktiken i ­masstarterna för att tre år senare ensam lämna ett femmilsfält långt bakom sig.

Norrmannens bidrag har tagit träningen till en ny nivå. Maskin-Martin är dessutom extremt skicklig på att följa banans rytm, att ­hålla fart över krönen, jobba i den ­kuperade terrängen och som nu hanterar långspurter som dödar resten av motståndet.

Världens blickar på sig

Det råder en osäkerhet kring hur den unge norrmannen kommer hantera dagens bana 15 km. Löp­tekniken kommer mer till sin rätt i sprint och kanske stafett, men det finns lämpliga löparbackar även på dagens klassiska sträcka och han vore ju dum att avstå nu när han får skidvärldens blickar på sig.

Men hur bra är Kläbo-tassandet?

Snyggt?

– Han vinner inga stilpoäng, ­säger Johan Olsson.

Effektivt?

– Kraften går mycket uppåt, ­säger Johan Olsson.

– Men han kan korta fästvallans zon, säger Daniel Richardsson.

Gode Daniel Richardsson ringade kanske därmed in precis vad det handlar om.

Genom att springa på skidorna och lyfta dem så högt får Johannes Hösflöt Kläbo trycket rakt ner i skidan (och inte fram). Det innebär att fästzonen blir effektiv – mindre yta krävs för bra grepp i snön – och kan kortas. Ett kortare fäste ger ökad glidyta.

Norges nye ”Petter Northug”, som för övrigt är galet mogen för sin ålder, får med andra ord en extra växel att sätta in i backar och längre stakperioder.

Daniel Richardsson välkomnar influensen och säger att de svenska stjärnorna säkert kommer att testa på träning och se om det finns en stil att ta efter. Ingen hög svansföring här när skidsporten är redo att ta nästa kliv.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.