VM:s mest hyllade: De dopningsdömda

Världsmästarna tillägnar segrarna till dopade

Publicerad 2017-03-03

VM i Lahtis väcker minnen av dopningsskandalen på samma plats 2001 och mästerskapet inleddes också med ett stort krismöte för åkarna.

Sedan dess har inga nya fuskare ertappats men dopningen ändå legat som en våt matta över skidstadion.

Anledningen: Guldmedaljörerna.

Hemohes. Ordet väcker fortfarande avsky skidvärlden över efter den stora dopningsskandalen i samband med VM i Lahtis 2001. Då åkte Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho och Virpi Kuitunen alla fast för dopning när ett systematiskt och organiserat finländskt fusk rullades upp.

Therese Johaug.

”Vill dela medaljen med Therese”

När VM nu återvänt till samma ort inleddes mästerskapen med att åkarna på ett krismöte riktade kritik mot Internationella skiförbundet (FIS) och Internationella olympiska kommittén (IOK) och krävde hårdare tag mot fuskarna.

Sedan började mästerskapet – och hyllningarna till de dopade.

Samtliga gulmedaljer i Lahtis, utom italienska Federico Pellegrinos i sprint, har innan fredagens herrstafett på ett eller annat sätt förknippats med en dopningsdömd idrottare. Och det är segrarnas eget val att det har blivit så.

Damdominanten Marit Björgen tillägnade till exempel sin seger i skiathlon till avstängda lagkamraten Therese Johaug.

– Det är en medalj jag vill dela med Therese, sa Björgen direkt efter loppet.

Hyllningar som, trots att Björgen fick kritik för sitt uttalande, fortsatte även efter segern på tio kilometer och triumfen i stafetten. Då fick Björgen, dubble sprintsegraren Maiken Caspersen Falla och hennes lagkamrat från vinsten i sprintstafetten Heidi Weng samt fjärde kvinnan i laget Astrid Jacobsen alla ta emot en hyllning från Therese Johaug i direktsänd norsk tv.

– Det har varit en tuff höst men vi har klarat av att enas och hålla fokus på de viktiga sakerna. Vi har varit där för varandra, sa en märkbart rörd Marit Björgen i NRK.

Therese Johaug är avstängd i 13 månader efter att av misstag ha fått i sig den förbjudna substansen Clostebol vid behandling av ett munsår. Den 7 mars kommer Fis meddela om de kommer att överklaga avstängningen och kräva ett längre straff.

Jevgenij Dementiev.

”Han har varit värdefull”

Men det är inte bara Johaugs namn som kommit att bli synonymt med framgångar i Lahtis. Även på herrsidan är det dopade skidhjältar som fått äran för flera guldmedaljer.

Sergej Ustiugov, som vunnit både skiathlon och sprintstafetten (i lag med Nikita Krjukov), gav efter sin individuella seger en stor del av äran till Jevgenij Dementiev.

– Jag har fått många meddelanden från mina ryska lagkamrater som är hemma. Det sätter jag ett väldigt stort pris på. Jag vill speciellt tacka och lyfta fram Jevgenij Dementiev. Han har varit så värdefull för mig. Jag har följt råden han har givit mig. Jag är så tacksam, sa han i den mixade zonen efter segern.

Jevgenij Dementiev vann OS-guld i Turin 2006 men åkte 2009 fast för Epo-dopning. Ryssen stängdes av i två år men har sedan dess gjort comeback och även deltagit i lopp den här vintern.

Inte ens den finländska dopningsskandalen från 2001 har lämnats oberörd i samband med guldfiranden i Lahtis i år. Efter sin imponerande uppvisning på 15 kilometer valde hemmahjälten Iivo Niskanen att jämföra sig själv med Mika Myllylä.

– Jag har länge undrat om jag ska bli lika bra som Mika Myllylä. Nu är jag världsmästare i Lahtis, sa Niskanen till SVT och utvecklade på den efterföljande presskonferensen:

– Han har varit en superstjärna i finsk skidåkning. När jag var nio år gammal satt jag och kollade på bilder som jag hade i mitt rum och undrade om jag skulle bli lika bra som honom. Han har varit min största idol.

Försvarat sina uttalanden

Mika Myllylä fanns med bland fuskarna i mästerskapet i Lahtis 2001 och erkände, innan sin död 2011, att han var Epo-dopad under stora delar av 1990-talet.

Samtliga uttlanden om dopade förebilder från guldmedaljörerna i Lahtis har mötts av kritik men alla avsändarna har också försvarat valet att i ett av sina största idrottsögonblick lyfta fram idrottare som på ett eller annat sätt brutit mot reglerna.

– Om man ser det som varit i media under hela processen med Therese förväntade jag mig att få kritik för det jag sa. Nu tänkte jag på Therese som människa och inte saken i sig. Här har jag bara varit en bra vän och jag hade Therese i mina tankar, sa Marit Björgen.

– Efter det här vet vi att världen är delad i två, de som stöttar Ryssland och resten. Killarna som inte fick delta är ledsna, men säsongen är över, sa Sergej Ustiugov.

– Folk i Norge kanske måste tänka på sig själva. Det var en annan tid än nu. Mika Myllylä är inte här längre och pressen har dödat honom så jag tycker att norrmän och alla andra ska låta honom vila i frid, sa Iivo Niskanen med tårar i ögonen.

Många var rädda att VM i Lahtis skulle förknippas med dopning och även fast ingen fuskare ännu ertappats är det bara att konstatera att det är precis så det har blivit. Men den här gången har det varit åkarnas eget val.

Mika Myllylä.