Veterinär dömer ut dopningsreglerna

”Omvandlar fett till muskler”

Uppdaterad 2018-02-09 | Publicerad 2018-02-07

Brukande av astmamedicin inom längdskidåkning är ett hett ämne inför OS.

Nu berättar veterinären Peter Kallings att hästar behandlas med liknande preparat – som har visat sig omvandla fett till muskler, även hos människor.

– Det går inte att utesluta att det är prestationshöjande, säger han i SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Med dagar kvar till invigningen av OS i Sydkorea har mycket av rapporteringen handlat om de nya uppgifter om dopning som Uppdrag granskning kommit med.

I förhandsmaterialet till det avsnitt som sänds under onsdagen pekas bland annat en numera aktiv åkare ut som misstänkt dopad på grund av avvikande blodvärden, något som har fått många att reagera.

– Det blir rykten och anklagelser mot aktiva som de sannolikt inte har ett dugg med att göra, sa Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges Olympiska Kommitté, till Sportbladet på tisdagen.

Hästar behandlas för astma

I onsdagens program uppmärksammas också den astmamedicin, salbutamol, som norske längdstjärnan Martin Johnsrud Sundby dömdes för att ha haft för höga halter av.

Salbutamol, som är en så kallad beta2-substans, vidgar luftrören och gör det enklare att andas.

Men det finns också andra effekter av medicinen.

I Uppdrag granskning intervjuas veterinären Peter Kallings, som också är dopningsexpert på Internationella ridsportförbundet, om en ny studie om beta2-substans – som påstås omvandla fett till muskler.

Han berättar att även hästar kan ha astmabesvär, på grund av damm, och att han behandlar hästarna med clenbuterol, samma medicin som tidigare friidrottsstjärnan Katrin Krabbe åkte fast för.

Medicinen innehåller också samma aktiva substans som salbutamol och formoterol, de så kallade beta-2-stimulerarna som skidåkarna använder.

”Är inte tillåtet”

– Ger man en högre dos under längre tid får man mindre fett och mer muskler, och det är ju inte tillåtet, säger Kallings i programmet.

Han berättar att hästar som har behandlats med salbutamol inte får tävla på minst två veckor och menar att astmamedicinen är prestationshöjande.

– Det går inte att utesluta. Det finns djurförsök som gett effekten mindre fett och mer muskler och det finns även försök på människor där man har sett muskeleffekter av beta2-stimulering.

Enligt Uppdrag granskning har nästan hälften av alla svenska OS-medaljer sedan 1992 vunnits av skidåkare som använt astmamediciner.

Den Internationella antidopningsorganisationen Wada har tidigare fått kritik för att ha för höga gränser för astmamediciner. Enligt en studie gjord på Köpenhamns universitet kan en idrottare, sett till Wadas gränsvärden, ta en laglig dos astmamedicin och samtidigt få en effekt på musklerna.

– Sex inhalationer på en gång med formoterol kan öka sprintprestationen och muskelstyrkan, säger forskaren Morten Hostrup i Uppdrag granskning.

Programmet Uppdrag granskning sänds i SVT 1 och på SVT Play på onsdag den 7 februari klockan 20.00.

TV: Svensken pekas ut med onaturliga blodvärden