Mästerskapsdebutanten tog hem fem medaljer: ”Fantastiskt”

Sverige tog totalt 13 medaljer under junior-EM i bowling

Publicerad 2023-04-11

Hon tog fem medaljer under junior-EM, och hon har inte ens börjat gymnasiet.

Elissa Mehmet, 15, överträffade sina egna förväntningar under bowlingmästerskapet i Wien.

– Eftersom det var min debut trodde jag inte att jag skulle komma hem med så här många medaljer, säger hon.

Det svenska juniorlandslaget i bowling imponerade stort under junior-EM i Wien, med totalt 13 vunna medaljer.

Juniorlandslagsdebutanten Elissa Mehmet tog hem fem av dem.

– Det känns helt fantastiskt. Eftersom det var min debut så trodde jag inte att jag skulle komma hem med så här många medaljer. Men både jag och laget lyckades ta väldigt många och det känns jättebra, säger Elissa Mehmet.

Två av Elissa Mehmets medaljer var i lag, dubbel-silver och team-guld. Tre var i individuella tävlingar, all event-brons, singel-silver, och masters-brons.

– Jag har fortfarande inte tagit in det. Men både jag och laget gjorde en väldigt, väldigt bra insats, och jobbade som ett lag ska göra helt enkelt. Vi löste problem tillsammans, vi gick vidare tillsammans, vi peppade varandra och bara köttade på.

Elissa Mehmet har tävlat många gånger tidigare, men inte i ett mästerskap.

– Det var såklart nervöst. Jag har ju varit i väg och spelat många tävlingar i Europa innan, men känslan här är väldigt svår att beskriva. Första gången vi stod i en final var det såklart väldigt nervöst, mycket nerver som skulle hållas i styr. Men vi grejade det hela och det gick väldigt bra. Jag kände att det blev lättare för varje final, det blir lite som en vana.

Sverige mot Sverige i final

I tjejernas dubbelfinal ställdes de två svensklagen emot varandra.

– Det kändes väldigt skumt, jag ska inte ljuga. Att stå mot sina lagkamrater, det kändes lite som en träning. Men också som att det var allvar. Men jag och Kajsa (Samuelsson) gjorde det väldigt bra, vi tog det lugnt och gjorde det vi kunde göra. Sen att de (Elin Bergqvist och Maja Engberg) var lite mer överlägsna, det är så det är helt enkelt.

De 13 medaljer det svenska laget lyckades ta räckte för att tangera det svenska medaljrekordet från 2009.

– Det kändes galet, jättegalet. Att både jag och tre andra i laget var debutanter och komma in och slå medaljrekord och bara kötta på i varje distans, det kändes helt roligt.

Bra stöd på plats

Mästerskapet tog plats i Wien, och flera personer tog sig dit för att stötta Elissa Mehmet och det svenska laget.

– Jag hade hela familjen på plats. Mina kusiner var också där, och några familjevänner kom också ner och stöttade mig. Sen hade jag väldigt många hemifrån som satt och tittade, vilket betyder extremt mycket. All pepp och all gemenskap man får av att alla gillar samma grej, det är jättefint och obeskrivligt.

Hur var stämningen och allt runt omkring under mästerskapet?

– Det var mycket spänning. Vi hade en väldigt stor klack med oss. De hejade på oss i alla tillfällen, peppade alla och fanns där. Mycket stöttning från laget och från våra coacher.

– Man märkte mer och mer, ju högre vi klassade oss och ju mer medaljer vi tog, desto lättare blev det att genomföra samma sak igen och igen och igen, och visa att man verkligen är duktig. Det blev lättare att visa att vi är Sverige, det är vi som är bäst, vi bestämmer, och ska ni möta oss så ska ni veta om att vi är jävligt duktiga.

Elissa Mehmet.

Vägen till junior-EM

Elissa Mehmet började spela med tvåhandsfattning (när man använder båda händer men inte tumhålet) för fyra år sedan, och sen dess har tiden rullat på.

– Det har gått väldigt fort, det har varit mycket träning, mycket tid i bowlinghallen, mycket tid på gym och många tävlingar som har spelats lite överallt. Jag har tagit hem lite medaljer här och där, och bara utvecklats mer och mer.

Sen kom uttagningen till juniorlandslaget i januari.

– Jag kände det på mig men samtidigt inte, för det finns så många otroligt duktiga bowlare i Sverige. Därefter var det bara att öka mina träningstimmar i veckan, jag försökte träna det mentala mycket mer i och med att det är så mycket press som läggs på en.

– Jag gick in med inställningen att jag gör det jag kan, jag har inget mer att bevisa. Bara efter att ha tagit silver i dubbel med Kajsa visste jag att jag har gjort mitt. Att det flöt på med fler medaljer var lite oväntat, men också väldigt kul att det gick så bra för mig och att jag hittade ett flow.

”Första bowlingslaget när jag var ett”

I Sverige finns det runt 30 000 utövare av bowling, att jämföra med fotbollens över 600 000.

Att börja med bowling är därmed inte självklart för alla, men det var det för Elissa Mehmet.

– Mina föräldrar har en egen bowlinghall, så bowling har varit en uppenbar grej för mig att hålla på med. Mitt första bowlingslag gjorde jag när jag var typ ett år. Jag är uppvuxen i en bowlinghall och tillbringar mesta delen av min tid i bowlinghallar varje dag.

När märkte du att du var tillräckligt bra för att tävla på en hög nivå?

– Det var väl efter att man började se att alla träningar gick bättre och bättre, det blev färre fel att justera. Man klassar sig högre på tävlingar, tar fler medaljer. Folk börjar höra av sig till en och vill träna dig, skriva kontrakt med dig, ha dig i sin klubb och så vidare. Det var väl då lampan tändes, att jag har blivit en väldigt duktig bowlare, väldigt många vet vem jag är och många ser upp till mig.

Siktar mot A-landslaget

I individuella tävlingar brukar det finnas en större prissumma.

– Men det är lite svårt att leva på bowling-pengar i och med att det inte är en jättestor sport egentligen. Det är inte som fotboll om man säger så. Men stora summor finns i stora tävlingar.

Och det är tillräckligt för att ha som extrajobb vid sidan av studier.

Efter sommaren börjar Elissa Mehmet första året av gymnasiet, där hon kommer studera ekonomi med bowlinginriktning.

Men närmast väntar finalen av Yet, Youth Euro Trophy, i Belgien i maj för Elissa Mehmet.

– Förhoppningsvis blir det ett guld där.

Rådet till sina jämnåriga

Vad skulle ditt tips till unga i din ålder vara om de vill lyckas med något?

– Vill du börja bowla eller med någon annan sport, vad som helst, kör, och håll på med det så länge du tycker det är roligt. Var med folk som du tycker det är roligt att utföra sporten med, träna så mycket du kan. Ju mer träning, desto bättre blir du. Och komma ihåg att de tråkiga träningarna är de som lönar sig mest.

Vad är ditt mål med bowlingkarriären?

– Just nu skulle jag säga att fortsätta vinna tävlingar, komma med i juniorlandslaget, komma med i U21, och sen så småningom, jag har några år kvar, men att komma med i A-landslaget. Och bara vinna fler medaljer helt enkelt, förhoppningsvis några fler guld.

Vad är ditt mål för året?

– Oj, det var en svår fråga. Att utvecklas. Bli överlägset bäst i landet.

Redan i år?

– Ja.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln