Rådet inför Vasaloppet: Ta av er skidorna

Uppdaterad 2020-02-24 | Publicerad 2020-02-20

Mitt i arrangörernas arbete med att rädda Vasaloppsveckan riktar sportchefen Tommy Höglund en uppmaning till motionärerna.

– Oerfarna skidåkare bör ta av sig skidorna och gå i utförsbackarna. Det är hårt att ramla på is.

I spåren av den milda vintern pågår ett intensivt arbete med att rädda årets Vasaloppsvecka, som inleds med Vasaloppet 30 (den så kallade Kortvasan) på fredagen och fortsätter med Tjejvasan på lördagen samt Öppet spår på söndag och måndag. Det kommer att bli en smal och tunn snösträng från Sälen till Mora.

Tommy Höglund uppmanar deltagarna att ta av sig skidorna och gå längs med banan på vissa ställen.

– Här vill jag vara supertydlig med ett råd till alla deltagare och främst till oerfarna motionärer. Tveka inte att ta av skidorna och gå i utförsbackarna, men gå vid sidan av spåret så ni inte hindrar för de som vill åka i backarna.

Halkvarning

Tommy Höglund förklarar att det kommer att bli hårt och isigt på vissa ställen under Vasaloppsveckan, oavsett vilket lopp det handlar om. Det kommer att gå fort i utförsbackarna vilket kan bli en utmaning för de som saknar skidvana.

– Det är hårt att ramla på is. Dessutom finns det ingen snö vid sidan om spåret om man skulle falla ut i skogen. På flera platser finns vägar vid sidan av banan att gå på. Dessa vägar ska vi försöka sanda så mycket vi klarar av.

Klister och stenar

Tommy Höglund betonar också vikten av att valla rätt i det speciella föret som gäller under veckan.

– Det är grundklister och ännu mer klister som gäller. De som inte klarar av att valla med klister bör ta hjälp. Det finns vallningsstationer före och under loppen. Dessutom måste deltagarna räkna med att det kan finnas sten i spåret som repar skidorna, eftersom vi använder gammal snö. Men dessa repor går sedan att slipa bort i en sportbutik.

Snökanonerna i gång

Tommy Höglund signalerar att det mesta är under kontroll inför kommande helg när det gäller 30-kilometersloppen med start i Oxberg.

– Där gör vi sista finputsningen och nu går också snökanonerna vid Oxberg. Vi fokuserar nu arbetet längre upp på banan. Vid myrarna och Mångsbodarna, där vi bygger kanaler och rännor som vattnet kan rinna av, samt vid Risberg, där vi lägger ut snö.

TT: Blir det Öppet spår på söndag och måndag?

– Hur ska man svara på det? Vi gör allt vi kan för att det ska blir så bra som möjligt. Men vi rår inte över vädret. Skulle vi få liknande värme, vindar och regn som den gångna helgen blir det problem. Men väderleksprognosen säger att det inte ska bli sådant väder. Nu känns det bra och vi kommer att jobba ända in kaklet för att verkligen klara det, säger Tommy Höglund.

Stryktipset på lördag: Se expertens tips om skrällarna
här!

Ska du åka Vasaloppet? Har du kunnat förbereda dig? Var går gränsen för att arrangören ska ställa in något lopp under Vasaloppsveckan? Skriv gärna här.

Denna chatt är stängd.

  • 20 feb 2020

    Jag har också funderat kring skidanläggningar och miljötänk inte bara gällande Vasaloppet utan mer allmänt. Precis som Janne skriver, snö körs fram med lastbilar och traktorer samt att snökanoner används frekvent där det är möjligt. Hur länge ska vi anse att detta är hållbart?

    Lizzy
  • 20 feb 2020

    Om inte vasaloppet kan garantera säkerheten borde det ställas in. Inte ens vana åkare har full koll i isiga nedförsbackar.Totalt livsfarligt att åka när det inte finns snö vid sidan av spåren i isiga backar!

    Jonas
  • 20 feb 2020

    Vi matas att vi ska värna om miljön och ta ansvar men det gäller tydligen inte Vasaloppet.

    Anders Larsson
  • 20 feb 2020

    Det blir för farligt att åka i år, ställ in istället.Låt inte kostnaden skena iväg i ett försök att genomföra loppen.Om ni ändå genomför loppen så måste ni säkerställa sjukvårdsresurser i varje backe.

    Rickard
  • 20 feb 2020

    Känns som gränsen är nåd när man ska behöva skrapa ihop snö för att köra och lägga på ett annat ställe i dessa mängder och ändå kommer de tyvärr inte bli okej .

    Tess

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln