Alfelt: Dags att göra VM-matcher till svensk vardag

Jag har skrivit det förr, men det gäller fortfarande och i än högre grad i dag. Svensk proffsboxning har aldrig mått bättre.

Det skrev jag redan för fyra år sen. Nu är vi i tidevarvet då de bra ska visa att de är bäst.

Det är nu många av våra stjärnor ska ta de sista kliven upp till världens absoluta topp och göra VM-matcher till svensk vardag.

Vi har haft Ingemar Johansson-epoken. Svensk boxnings guldtid när tungvikten var världens mest uppmärksammade sport och Ingo var mitt i rampljuset.

Sen dess har vi haft Bosse Högbergs tid, George Scotts, Anders ”Lillen” Eklunds, Armand Krajnc – framgångsrika boxare i världsklass med stor medial uppmärksamhet, men vi har aldrig haft så många så bra samtidigt som vi har nu.

Är bäste svensk genom tiderna

Badou Jack har redan visat det. Gång på gång och så övertygande att jag ser honom som Sveriges bäste boxare någonsin med att vara obesegrad i sina fem VM-matcher. Nu utmanar han regerande mästare för att plocka fler VM-titlar till de han redan vunnit och skippat och vi kan förmodligen räkna med en WBC-titelmatch mot kanadensaren Adonis ”Superman” Stevenson redan i vinter. Stevenson boxas helst på hemmaplan i Montreal eller Quebec, men han har fyllt 40 så Mayweather Promotions kan kanske locka med en sista rejäl lönedag för att få matchen till Jacks hemmaplan Las Vegas.

Tunga matcher med svenskar inblandade

Lördag kväll ska Anthony Yigit värma upp i sin jakt på världsdominans med att försvara sin EM-titel i Solnahallen mot spanjoren Sandor Martin. Mikaela Laurén går 21 oktober upp om de fem största titlarna mot superstjärnan Cecilia Brækhus. Erik Skoglund förlorade (kanske, domslutet diskuteras fortfarande) mot Callum Smith på bortaplan i Liverpool men vann en hel boxningsvärlds respekt.

Adrian ”Gäddan” Granat ska resa sig från den chockartade knockoutförlusten hemma i Malmö och visa att han är en tungviktare som ska utmana Anthony Joshua, Joseph Parker och Deontay Wilder om de tunga bältena. Titelmatcher som Otto Wallin mer i det tysta också smyger fram mot med sin träning på de klassiska boxningsgymmen i nya hemstaden New York.

VM-matcher med svenskar kan alltså snabbt bli en vardag vi aldrig kunnat drömma om tidigare, men det handlar om boxning så det kan också ta tvärstopp på nolltid. Kampsport på den här nivån är att balansera på en slak lina där en hård höger kan förvandla en till dåtid på bråkdelen av en sekund.

Varför har vi då så många bra just nu?

Härdats i tuffa miljöer

Jag har funderat mycket på det och har inget bra svar, bara teorier. Jämför man med andra idrotter hade vi bordtennisepoken. Vi hade tennisen som var bäst i världen. Handbollslandslaget dominerade i ett decennium. Tider då dessa sporter plötsligt fick fram kullar av världsklassutövare på en och samma gång. I dessa fall tror jag mer på lyckosamma slumpar än metodiskt arbete av förbund. Mot att det skulle vara förbundens och klubbarnas förtjänst talar ju att det tog slut, varför de individuella spelarnas specifika talanger nog spelade in mer.

När det kommer till boxningen har alla som nu är i världsklass varit förbjudna att ens träna hemma i Sverige. Deras karriärer har byggts upp under tuffa förhållanden utomlands, vilket kan ha fått positiva effekter med stärkt psyke och ökad målmedvetenhet. Alla har saknat trygg hemmaplansfördel och de som klarat av det vet att de kan prestera även när alla yttre omständigheter är mot dem.

Nästa generation proffsboxare kommer att vara fostrad mestadels hemma i Sverige men de har många förebilder att se upp till och ta efter.


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se