Tung svensk herrstafett: ”Ett helvete i dag”

Robin Salomonsson/TT

Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2020-01-11

Jesper Nelin hade en tung dag i stafetten i tyska Oberhof. Arkivbild.

De svenska skidskytteherrarna kunde inte följa upp damernas succé tidigare under lördagen.

Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson slutade elva, drygt tre och en halv minut efter Norge i världscupstafetten.

– Allt gick dåligt, det var ett helvete i dag, säger Nelin till SVT.

Nelin i synnerhet, bäste svensk i fredagens sprint, hade en mycket tung dag på skjutvallen i Oberhof med straffrundor i både stående och liggande skytte.

Efteråt har han svårt att summera vad som hände.

– Jag gissar på att allt var dåligt. Man tappar väl det bara, jag vet inte, säger han om sin insats.

Jesper Nelin åkte ut som Sveriges andra åkare efter Peppe Femling. Då gick det svenska laget från en sjunde plats till att i stället kämpa i botten tillsammans med Lettland, Polen och Bulgarien. Men Nelin var inte ensam att ha stora problem på skjutvallen.

Även toppnationer som Norge och Tyskland stod för flera missar och tvingades till straffrundor.

Norge vann överlägset

– Det blåser en del i dag men det ska inte göra så stor skillnad. Jag kan inte förstå att jag bommar, säger en besviken Martin Ponsiluoma till SVT.

Siste svensk ut i spåren var Sebastian Samuelsson. Med en otacksam utgångsposition såg han till att köra ikapp flera placeringar. Till slut blev Sverige elva, drygt tre och en halv minut efter det norska laget som vann tävlingen.

Detta trots att Norge saknade både Johannes Thingnes Bø och brorsan Tarjei Bø. I deras frånvaro visade Vetle Sjåstad Christiansen prov på fin form när han besegrade fransmannen Quentin Fillon Maillet i en spurtstrid.

Frankrike fick i stället nöja sig med en andra plats medan Tyskland blev trea. Världscupen i tyska Oberhof fortsätter med masstarter på söndag.

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Följ ämnen i artikeln