Skadad i 13 månader – nekas sjukpenning

Skidförbundet: ”En idrottspolitisk fråga”

Uppdaterad 2023-05-25 | Publicerad 2023-05-21

Lisa Hörnblad skadade knät och kunde inte utföra sitt jobb – åka skidor – på över 13 månader.

Trots det nekades hon sjukpenning för skadetiden.

– Det är en jättestress när man inte kan göra det man vill, säger Hörnblad.

I januari 2022 skadade Lisa Hörnblad sitt vänstra knä, efter en krasch under ett super-G-lopp i Cortina d'Ampezzo. Läkarna sa att hon kanske aldrig skulle kunna åka skidor igen.

Tre månader senare var hon tillbaka i backen. Men det varade inte länge.

Efter operationen i sitt vänstra knä blev Lisa Hörnblad blodförgiftad, och var tillbaka i sjukhussängen och borta från snön.

Trots sitt tillstånd och oförmåga att ställa sig på ett par skidor och tävla har Hörnblad gång på gång nekats sjukpenning från Försäkringskassan.

– Det är en jättesvår situation. När man blir så där otroligt skadad som jag blev kan jag inte göra någonting. För mig är det solklart att jag skulle bli sjukskriven som alla andra blir. Jag kan inte ta ett jobb när jag ligger och inte kan ta mig ur soffan. Det är klart att det blir en ekonomisk jättesmäll, säger Hörnblad.

”Idrottspolitisk fråga”

Skidåkarna är inte anställda av det Svenska skidförbundet (SSF), utan söker oftast sjukpenning via sina bolag.

Karin Stolt Halvarsson, alpin chef på skidförbundet, upplever inte att Hörnblads situation är ett utbrett problem bland skidåkare, men tror att det finns ett mörkertal. Och hon anser att det borde införas ett stabilare skyddsnät för elitidrottare.

– Jag var nyligen på en presentation av SOK, där fick vi information om att många olika idrottare står helt eller delvis utanför det svenska trygghetssystemet eftersom många inte är anställda.

– Det här är en idrottspolitiskt fråga tycker jag, det är ju verkligen en fråga som berör idrotten i stort. Vi önskar så klart att det ska finnas ett skyddsnät, men detaljerna är en övergripande politisk fråga, säger Stolt Halvarsson.

Vill hjälpa åkare med jobb

Det är inte en fråga som SSF drivit ännu.

– Men absolut så borde det här vara en politisk fråga som vi skulle kunna driva. För det är säkert många idrotter som sitter i samma situation, och skyddsnätet för elitidrottare borde se annorlunda ut.

Eftersom åkarna inte är anställda av SSF kan de inte erbjudas kollektivavtal eller något vidare skyddsnät av förbundet.

Det SSF kan ge åkarna är försäkringar, medicinskt stöd vid skador, och möjlighet för dubbla karriärer genom att erbjuda universitetsstudier vid sidan av skidorna.

Förbundet jobbar också på att ta fram en modell för att hjälpa skadade åkare eller åkare som lagt av att få jobb inom förbundet.

– Det tror jag är en jättebra idé, säger Stolt Halvarsson.

Därför nekades Hörnblad sjukpenning

Försäkringskassan nekade Hörnblads förfrågan om sjukpenning då de ansåg att hon inte hade rätt till en sjukpenningsgrundande inkomst (SGI).

– Åker jag bra så drar jag in pengar, annars noll. Elitidrottares karriärer är inga stabila inkomster. Allt kommer på slutet av säsongen, det är då skidmärkena fakturerar pengar. Men det tyckte inte Försäkringskassan var okej.

Med hjälp av sin revisor har Hörnblad överklagat beslutet till den högsta instansen, högsta förvaltningsdomstolen, men även där har förfrågan avslagits.

Karin Stolt Halvarsson.

”Jättesvår situation”

Den ekonomiskt instabila situationen har varit en stressfaktor för Hörnblad.

– Det är inte synd om mig på något sätt, men det är en jättestress när man inte kan göra det man vill. Samtidigt, skaffar man ett jobb försämras rehaben och gör att det tar längre tid att komma tillbaka, eftersom det inte är bra att stå upp. Det är en jättesvår situation att man vill jobba och tjäna pengar, men inte är kapabel att göra det som är ens jobb.

Alpina åkare får inget utbetalt från det svenska skidförbundet, tvärtom, de betalar för att vara medlemmar i förbundet och för att få vara med i landslaget.

– Det är inte roligt att det skiljer sig så mycket. Längdskidåkarna klagar på att de inte får mer betalt av förbundet, medan vi (alpina åkare) istället betalar, men det är ingen som klagar där.

– Jag är bäst i Sverige i mina grenar men betalar. Det är speciellt tycker jag.