SHL Pride week får egen matchomgång: ”En självklarhet”

avFrida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

15 februari är det premiär för SHL Pride week.

Hbtq-satsningen är den första inom svensk ishockey och kommer att synas både ute på arenorna och på Sportbladet.

– För oss är det en självklarhet att man ska kunna få vara homosexuell i hockeyn, säger Jon Knuts, Leksands IF.

Svensk hockey har aldrig sett en öppen homosexuell spelare på elitnivå.

I februari lanserar SHL och Sportbladet tillsammans ”SHL Pride week” – den första hbtq-satsningen inom svensk ishockey. Uppdraget är att bana väg för en öppnare ishockey där alla oavsett sexuell läggning känner sig välkommen.

Sjutton hockeystjärnor i SHL är ambassadörer inför veckan som kommer att synas på Sportbladet och ute på arenorna under omgången den 15 februari.

– Jag hoppas att det ska betyda mycket, att vi från SHL och spelarna ska visa att vi står bakom er och dig den dagen du väljer att komma ut. Där tror jag absolut att det kan ha betydelse. För oss är det en självklarhet att man ska kunna få vara homosexuell i hockeyn, säger Jon Knuts, Leksands IF.

1 av 9 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Nils Andersson är ambassadör för HV71

”Tappar spelare”

Sportbladet kommer under veckan fram till omgången den 15 februari att publicera intervjuer med ambassadörerna och på olika sätt att belysa hbtq-frågor inom idrotten. I samband med matchomgången kommer också ställningstagandet att synas på isen.

För spelarambassadörerna är SHL Pride week en självklarhet.

– Vi tappar många hockeyspelare som hade kunnat bli väldigt duktiga. Vi måste hjälpas åt. Ensam kan man inte göra mycket, men tillsammans är vi en jäkla stark kraft, säger Christopher Mastomäki, Örebro Hockey.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM