Jane Cederqvist har ALS: ”Är en hemsk sjukdom”

Uppdaterad 2022-12-18 | Publicerad 2022-12-17

Sveriges första kvinnliga bragdmedaljör har en obotlig sjukdom.

För Svenska Dagbladet berättar Jane Cederqvist, 77, att hon har drabbats av ALS.

– Jag kan snart inte göra något längre, säger hon.

Jane Cederqvist har beskrivits som Sveriges första kvinnliga ”superstjärna” och en pionjär inom simningen i landet. 1960 blev hon den första kvinnan att ta emot Bragdguldet från Svenska Dagbladet efter att tidningen instiftade priset 1925.

62 år efter den prestigefyllda utmärkelsen har Jane Cederqvist nu intervjuats av samma tidning och berättat om ett tungt besked.

– ALS är en hemsk sjukdom som inte varit speciellt uppmärksammad, men så plötsligt blev den det med Börje Salming, vilket är bra. Det är nämligen många, inklusive vården, som inte vet eller kan så mycket om ALS. Jag har en annan variant än den Salming hade, men saknar kommunikation med någon som är kunnig på området, säger Jane Cederqvist till Svenska Dagbladet.

Jane Cederqvist berättar för SVD att hon drabbats av ALS.

Jane Cederqvist berättar om sin ALS

Bilderna på Börje Salming under Tidernas hockeygala berörde en hel nation och Jane Cederqvist bestämde sig för att berätta om sin situation i samband med det.

Hon vill ha rätt att bestämma över sitt eget liv.

– Jag har bra hemtjänst, men det börjar bli darrigt. När de inte är här känner jag mig väldigt otrygg. Det är en sjukdom som faktiskt kräver en personlig assistent. Men det får man inte då man fyllt 65 år. Åldersdiskriminering brukar väl sånt kallas. Flera länder tillåter assisterad dödshjälp, ett tiotal i Europa, Kanada och ett antal stater i USA. Den vägen finns inte heller här, säger Cederqvist till Svenska Dagbladet.

Jane Cederqvist lämnar över bragdguldet till Sarah Sjöström under Idrottsgalan 2018.

”Kan inte vara här hela tiden”

ALS är en nervsjukdom som gör att armar och ben blir allt mer förlamade och sjukdomen går inte att bota, även om det finns läkemedel som lindrar vissa symtom.

– Jag kan snart inte göra något längre. Knappt sätta på tv:n, prata i telefon, tvätta mig, ta mig ur sängen eller lägga täcket över mig när jag ska sova. Det är jobbigt. Nu har jag hemtjänst, men de kan ju inte vara här hela tiden, säger Jane Cederqvist.

Jane Cederqvist när hon var aktiv på 1960-talet.

Följ ämnen i artikeln