Ministern: Så ska matchfixningen stoppas

Publicerad 2018-10-24

Den nya spellagen träder i kraft 1 januari 2019.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) hoppas att myndigheterna nu ska kunna förebygga matchfixningen bättre.

Men många problem riskerar att kvarstå.

När civilminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade den nya spellagstiftningen, som träder i kraft 1 januari 2019, valde han att utelämna lagstiftning som reglerar spelbolagens rätt till uppfinningsrika spelutbud.

I stället kommer den nyinrättade Spelinspektionen ha möjlighet att införa restriktioner för spelbolagen som inrättats under licenstaket, och därmed införa förbud mot vadslagning på ungdomsmatcher.

– Vi tror att det kan vara så att det finns behov att i vissa situationer förbjuda spelande på vissa objekt. Det har förts en diskussion vad gäller spel på matcher i ungdomsdivisioner. Vi har gett den behörigheten till kommande Spelinspektionen att faktiskt stoppa spel på vissa objekt, om man ser behov av det. Det är viktigt att myndigheten får ordentliga verktyg för att förebygga matchfixning, säger Ardalan Shekarabi.

Varför finns inte ett sådant förbud inskrivet i lagstiftningen?
– Det har delegerats. Det går inte att i lag beskriva vad man får spela på och inte spela på, utan det kräver detaljerade föreskrifter. Den nya Spelinspektionen har kort tid för att ställa om sig.

Kommer de kunna stå emot den mäktiga spelbranschen?
– De har den rättsliga behörigheten och kommer också via licensavgifter ha ekonomiska förutsättningar att planera sin verksamhet, så vår bedömning är – ja.

Funnits kryphål i lagen

Det har länge funnits ett kryphål i lagen som gjort att matchfixning och manipulation av idrottsevenemang inte varit straffbart i Sverige. De få fall som tagit sig till tingsrätten har varit behäftade med en muta, vilket gjort det möjligt att driva målen juridiskt.

Den nya lagen gällande spelfuskbrott hoppas Ardalan Shekarabi ska hjälpa polis och åklagare att driva matchfixningsfallen juridiskt.

– Det kommer vara en kraftfull åtgärd. Dels betyder det att vi får en kontroll över aktörerna som bedriver spelverksamhet, vi får förstärkta möjligheter att bekämpa brott genom de straffrättsliga lagverkningarna som kommit till, med hårdare straff. Sen har vi nya strukturer under Spelinspektionen som möjliggör kontroll och samordning.

Civilminister Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi medger att matchfixningen har fått pågå ostört, men att den nya lagstiftningen kommer att ändra på det.

– Vi har saknat kontroll över den svenska spelmarknaden och det har fått horribla effekter. Det är av största vikt att vi nu återtar kontrollen från och med första januari.

Asiatiska spelbolag stort problem

Något som de flesta inblandade aktörer verkar eniga om är att de asiatiska spelbolagen spelar en avgörande roll i matchfixningsfrågan. Enligt en rapport från sportdataföretaget Sportradar satsas 70 procent av insatserna på fixade matcher via asiatiska spelbolag.

Det nya spellicenssystemet hoppas kunna skapa en striktare kontroll av spelbolag som opererar i Europa. Men genom spelmäklare som förmedlar odds från asiatiska spelbolag, kan matchfixare sprida ut insatser över flera olika spelbolag – som inte kommer att finnas under Spelinspektionens kontroll.

Ett förslag för att komma åt de asiatiska spelbolagen har varit att helt blockera sajterna genom IP-blockering. Förslaget har dock kritiserats hårt av Datainspektionen, som hävdar att förslaget inverkar på individens personliga integritet.

Men de asiatiska spelbolagen är inte bara tillhåll för osedliga matchfixare, utan även skicklighetsspelare. Det vill säga: spelare som ägnar sin tid åt att analysera statistik, formkurvor och startelvor för att hitta odds med värde. Asiatiska spelbolag erbjuder bättre marginaler på oddsen och högre insatser. Dessutom drabbas inte vinnande spelare på asiatiska spelbolag av restriktioner på sina insatser, så kallad ”limitering”, något som är praxis hos EU-bolagen. Det innebär att spelare som i längden vinner på EU-bolag, flaggas av spelbolagen, och bara får satsa några tiokronor per spel.

– Det stämmer att vi tillämpar så kallad limitering av insatsnivåer för vissa kunder. Precis som de allra flesta större spelbolag, såväl svenska som internationella, så har vi riktlinjer för hur vi hanterar insatsnivåer för spelare som vi upplever utnyttjar ”systemet”. Det kan handla om systematisk hedgning eller dylikt. Generellt kan man säga att synen på limitering av insatsnivåer och hur man arbetar kring frågan är i stort den samma hos alla spelbolag, säger Peter Zäll på Betsson.

En blockering av asiatiska sajter skulle kunna försvåra matchfixning, men gör också att skicklighetsspelare inte har någonstans att vända sig. Den svenska spelmarknaden riskerar att bli ett härbärge för förlorande spelkunder.

Civilminister Ardalan Shekarabi är medveten om problemet, men har inte tagit hänsyn till det i den nya spellagstiftningen.

– Det är en fråga som inte regleras i kommande lagstiftning, men jag förstår att det finns en hel del tankar kring detta och det är en fråga som vi får fortsätta att bevaka, säger Ardalan Shekarabi.

Följ ämnen i artikeln