Arkivbild

Det hände en hel del när den sista omgången i bandyns elitserie spelades.

Västerås knep andraplatsen före Sandviken efter sent mål.

Och Villa Lidköping slog dubbla rekord.

I Västerås handlade det om kampen om andraplatsen som skulle betyda att man slapp undan seriesegraren Villa Lidköping på vägen mot final mellan trean Västerås och tvåan Sandviken. Hemmalaget behövde vinna med minst två mål för att ta sig förbi Sandviken i tabellen.

Sandviken öppnade bäst och gjorde 1–0 redan i 7 minuten. Men Västeråsmålvakten Henrik Kjellson gjorde sitt för att hålla kvar Västerås i matchen genom att bland annat rädda en straff av skytteligavinnaren Christoffer Edlund.

Stor slutdramatik

Västerås rivstartade i den andra halvleken och kvitterade omgående genom Tobias Holmberg. Sandviken gjorde snart 2–1 genom Daniel Mossberg, men Västerås gav sig inte och Robin Andersson kunde skicka in kvitteringen efter 62 minuter. Och så fortsatte det. Edlund tog revansch från straffpunkten, med Västerås kvitterade omgående genom Niklas Gifting.

Kort därefter kunde Västerås ta ledningen för första gången i matchen på straffslag i matchminut 79. Målskytt denna gång var Joel Engström och den där tvåmålssegern som behövdes var inom räckhåll.

Med fem minuter kvar av ordinarie matchtid så var 5–3-målet ett faktum när Robin Andersson gjorde sitt andra mål för matchen. Det visade sig vara matchens sista mål vilket innebar att Västerås kliver om Sandviken i tabellen och tar den där åtråvärda andraplatsen.

Dubbla rekord av Villa

Villa Lidköping var inför den sista omgången redan klara seriesegrare på 45 poäng på 25 matcher. En poäng från poängrekordet i Elitseriens nuvarande form. I och med vinsten hemma mot Hammarby under tisdagen slog man alltså Edsbyns rekord från säsongen 2008/2009.

Nästa rekord att slås var Edsbyns målskillnadsdifferens från samma säsong, hela 111 plusmål. Villas storseger mot Hammarby med 13–3 gjorde att laget tog igen de åtta mål man behövde för att slå rekordet, vilket de redan hade gjort i halvtid vid ställningen 9–1. Det nya rekordet ligger alltså på 114 plusmål.

David Karlsson gjorde fem mål vilket betydde mål nummer 562 för Villa Lidköping och att han numera är klubbens bäste målgörare genom tiderna.

Villa Lidköping är i och med segern obesegrade på hemmaplan i årets grundserie. Det blev bara en förlust under hela grundserien och den kom borta mot Bollnäs på Sävstaås.

Sedan tidigare var det klart att Tellus slutar sist och åker ur Elitserien. Frillesås och Falu BS får kvala sig kvar mot allsvenskt motstånd.