Frankrikes revansch – vann VM-finalen

Glädjetårar i slutet av matchen

Publicerad 2023-12-17

HERNING. Frankrike har petat ner Norge från VM-tronen.

I ett fullsatt Herning fick fransyskorna revansch på norskorna och vann med 31–28.

Fransyskan Léna Granveau grät glädjetårar innan matchen var färdigspelad.

– Jag brukar inte gråta men det här var magi, säger hon.

Efter 60 spelade minuter var Frankrikes första VM-guld på sex år ett faktum.

Finalen blev ett ställningskrig som var jämn ändå in på sluttampen där Frankrike till slut kunde ta sitt tredje VM-guld på damsidan – och få gruvlig revansch på Norge från VM-finalen för två år sedan.

En av de tongivande spelarna var Léna Granveau som klev fram och gjorde Frankrikes fyra sista mål.

– Är inte det underbart. Det där brukar skrivas in i historien och man kommer komma ihåg namnet Granveau som hon som avgjorde VM-finalen 2023, säger Viaplays expert Claes Hellgren i sändningen.

Just när Frankrikes coach tog timeout med en halv minut kvar brast det för Granveau mitt ute på planen. 20-åringen grät glädjetårar innan matchen var över.

– Jag brukar inte gråta men det här var magi. Det här var mitt första VM. Jag har bara spelat en match i ett mästerskap tidigare. Att vinna en VM-final mot Norge med det här laget blev bara för mycket, säger Granveau.

Hämmades av tekniska fel

Det dröjde två minuter innan första målet kom – men efter det utvecklades första halvlek till en målfest.

Norge var lite mer i förarsätet inledningsvis och storstjärnorna Henny Reistad, Stine Bredal Oftedal och Nora Mörk var samtliga i målform. Men Frankrike skulle göra ett litet ryck och kunde gå till pausvila med en tremålsledning, 20–17.

I andra halvlek höll de två stornationerna länge jämna steg. Norge hade svårt att knappa in men Frankrike hade å andra sidan svårt att dra ifrån.

Norge hämmades stort av slarv i offensiven och hade hela 18 tekniska fel att jämföra med Frankrikes nio.

Avgörande räddning

Men trots det skulle det bli ett drama – och med tre minuter kvar satte just Mörk 28–30.

Men det blev fransk seger. Med två minuter kvar stod Hatadou Sako för en blytung räddning och Frankrike säkrade guldet tack vare 31–28.