Tung förlust för Lustigs Sverige

Publicerad 2017-08-31

Fotboll. Målskytt och framspelare.

Till ingen nytta.

Mikael Lustigs Sverige förlorade med 2-3 borta mot Bulgarien i kvalet till VM i Ryssland 2018.

Med elva minuter kvar av kvalmötet på Nationalstadion Vasil Levski i Sofia avgjorde Bulgarien. Hemmalagets Ivajlo Tjovtjev var kylig och säker när han placerade in 3-2-målet bakom målvakten Robin Olsen.

Ett mål som innebär att Sverige förlorade viktiga poäng i kampen om en plats i VM-slutspelet i Ryssland nästa sommar.

Dessutom försvann förstaplatsen i gruppen då den tidigare tvåan Frankrike fick 4-0 i hemmamatchen mot Nederländerna.

– Att släppa till så många chanser är inte bra. Det känns som att det borde ha räckt till vinst, säger Mikael Lustig till Kanal 5.

Lustig kvitterade

Länge såg det dock ut som att Sverige skulle klara oavgjort.

Och det var mycket tack vare Lustig.

Högerbacken hann inte med när Bulgarien kontrade och Stanislav Manolev nickade in inlägget från Georgi Milanov.

Då hade VM-kvalmötet bara pågått i tolv minuter.

Inte blev det bättre av att Georgi Kostadinov såg till Bulgarien tog tillbaka ledningen på Nationalstadion Vasil Levski i Sofia när han efter dryga halvtimmen nickade in Ivelin Popovs frispark till 2-1.

Och värre skulle det som sagt bli.

Men innan dess handlade mötet en hel del om Mikael Lustig.

17 minuter efter Bulgariens ledningsmål - och nästan kvarten efter Plamen Iljevs fina räddning på Emil Forsbergs straff och Marcus Bergs retur - höll Celticspelaren sig framme och skarvade in 1-1-målet.

Det var Lustigs andra mål i kvalspelet. Det första prickade han in i oktober och ordnade då Sveriges 1-0-seger i bortamötet med Luxemburg.

Spelade fram till Berg

Med minuten kvar av första halvlekens 45 minuter höll han sig framme igen.

Den här gången agerade han i rollen som framspelare. Lustig skickade in ett tidigt inlägg, Marcus Berg nådde högst och fick via gräset in kvitteringsbollen till 2-2 bakom Plamen Iljev.

Men sedan avgjorde Ivajlo Tjovtjev med sitt 3-2-mål i 79:e minuten.

För Sverige fortsätter nu VM-kvalet borta mot Vitryssland på söndag.

Sofia, TT:s utsände