Jönsson får chansen i sprintstafetten

Publicerad 2017-02-25

Skidor. Sveriges satsar på beprövade kort i morgondagens sprintstafetter i VM.

Ida Ingemarsdotter gör Stina Nilsson sällskap medan Emil Jönsson och Teodor Peterson får förtroendet på herrsidan.

– Jag tror absolut att vi har möjlighet att slåss om guldet på damsidan. På herrsidan är det mer öppet, säger förbundskapten Rikard Grip efter att ha presenterat lagen vid skidstadion i Lahtis.

Ingemarsdotter och Nilsson tog tillsammans brons i OS i Sotji och sedan silver i VM i Falun. Hanna Falk utmanade om en plats i laget den här gången, men hennes fjärdeplats i sprinten i torsdags räckte inte för att övertyga landslagsledningen.

– Det är klart att hon blev besviken, säger Grip.

– Vi känner att Ida är väldigt skicklig på att gå första, tredje och femte etappen och verkligen "gå ner i källaren" och plocka ut det sista. Sedan är det väl ingen diskussion om att Stina är en oerhört bra avslutare.

Bronsmän i Sotji

Emil Jönsson var petad i sprinten, men får chansen med Teodor Peterson nu. Även det ett meriterat par som tog brons i Sotji.

Calle Halfvarsson och Oskar Svensson fanns med i diskussionen, men föll bort av olika skäl.

– För Calle gäller det att vi måste titta på antalet lopp i VM. När han går en tuff tremil i dag så tror vi att det här är de två starkaste killarna vi har, säger Rikard Grip.

– Vi har en liten osäkerhet för Oskars räkning med förkylningen han hade och hur han återhämtade sig från den. Valet i slutändan blev ganska så enkelt.

Weng in i damlaget

Norge ställer upp med Emil Iversen och torsdagens bronsman Johannes Høsflot Klæbo.

– I grunden är ju Norge de stora favoriterna, men både Emil och Teodor är väldigt motiverade för det här och kommer sälja sig dyrt. De vill verkligen vara med och slåss om guldet.

På damsidan får Maiken Caspersen Falla sällskap av Heidi Weng i det norska laget. Detta sedan Ingvild Flugstad Østberg även i skiathlon visat dålig form.

Lahtis, TT:s utsände