Lidingöloppet firar 50 med rekord?

Uppdaterad 2019-07-25 | Publicerad 2014-09-25

Stockholm. Lidingöloppet löps för 50:e gången - och ökar i popularitet. Från att 512 tappra deltagare sprang i mål i början är siffran nu runt 20 000.

– Man vill må bra och har insett att idrott är det bästa sätet att göra det på, gissar Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd.

Lidingöloppets 30 kuperade kilometer en kylig höstsöndag lockar såväl elitlöpare, kändisar som motionärer med alldeles för få mil i kroppen.

Under de tre branta backarna sista milen är det lätt att ifrågasätta vad man har gett sig in på.

– Ja, benen dör. Det är bara så. Det hjälper inte vad man gör, säger Oskar Svärd, trefaldig Vasaloppsvinnare och just nu på rekordjakt att göra den bästa Svensk klassiker - Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimmet och Lidingöloppet - någonsin.

– Jag behöver springa under 2.10 för att slå rekordet, och har sprungit på 1.50 förr. Men jag har haft problem med en bristning i ljumsken sedan i augusti, och jag började jogga lätt först i måndags. Jag vill ju inte riskera hela skidsäsongen heller, vi får se hur jag gör, säger Svärd.

Ovant för skidåkare

TT: Är det kul eller en kamp att springa Lidingöloppet?

– Säg så här, när jag sprang på 1.50 så var det kul, men när jag sprang på två timmar så var det mest en kamp från 10 km och framåt. Tillsammans med Vätternrundan är det nog det tuffaste, speciellt för mig som skidåkare som inte är van med att använda benen.

TT: Vad är det som gör att dessa motionslopp lockar så många numera?

– Jag tror att det både är för att folk behöver ett mål att träna inför och att det faktiskt är roligt att springa lopp. Just känslan när man har kommit i mål och klarat det är häftig, det mår man ju bra av i sig.

Tätt med kändisar

Andra som vill må bra och springer loppet är de tre senaste årens segrare Lewis Korir (IF Länken/Kenya) och andra favoriter som William Morwabe (Kenya), Abere Chane (Etiopien) och Lars Södergård (Vallentuna) samt kändisar som tv-personligheterna Johnnie Krigström och Rickard Olsson, ex-simmaren Emma Igelström samt artisterna Promoe och Richard Herrey.

Och en himla massa motionärer med för få mil i kroppen, förstås.

TT

Följ ämnen i artikeln