Zlatan historisk – men Inter vände derby

Robin Salomonsson/TT

Uppdaterad 2020-02-10 | Publicerad 2020-02-09

Ett mål, en assist och historisk som Milans äldste målskytt någonsin i ett Milanoderby.

Men Zlatan Ibrahimovic blev inte hjälte för sitt Milan – i stället vände stadsrivalen Inter tvåmålsunderläge till seger 4–2 och klev upp som etta i den italienska ligatabellen.

– Det är svårt att förklara, säger den svenske anfallaren till AFP.

Senaste gången Zlatan Ibrahimovic spelade ett Milanoderby var våren 2012. Då gjorde svensken två mål när hans Milan föll mot Inter med 2–4 och förlorade till slut kampen om det italienska ligaguldet den säsongen.

Därefter har Milan haft det tufft i derbymatcherna i Milano: på 16 försök har det bara blivit två segrar i ligan och en i cupen.

Med den 38-årige anfallaren, som missade Milans senaste ligamatch mot Hellas Verona, tillbaka på planen var förhoppningen att den dystra trenden skulle brytas.

Zlatan Ibrahimovic gjorde sitt bästa – men i en match med två skepnader var det Inter som till slut vann med 4–2. Förlusten var Milans första sedan den svenske anfallaren anlände i januari.

Ibrahimovic hade efter matchen lite svårt att förklara den totala förändringen av matchbilden.

– Den första halvan var nästan perfekt, den andra halvan det motsatta. Vi gav upp det första målet och truppen tappade självförtroendet. Sedan gav vi upp ett andra och då föll allt samman, sade svensken till nyhetsbyrån AFP.

Inter går därmed upp som ny etta i italienska Serie A, på samma poäng som Juventus men med bättre målskillnad. Lazio skuggar toppduon och är en poäng bakom.

Milan tog ledningen

Den första halvleken tillhörde Milan den här kvällen. Då tog Zlatan Ibrahimovic, tillbaka från sjukdom, plats i anfallet och agerade referenspunkt. Det fungerade bra: Zlatan Ibrahimovic tog emot bollen och fördelade den vidare till lagkamrater som forcerade fram i mitten och längs kanterna.

Milan pressade högt, var rörliga och spelade ett snabbt anfallsspel som Interförsvaret hade svårt att kontrollera.

Drygt fem minuter före paus kom utdelningen när Ibrahimovic fint nickade fram lagkamraten Ante Rebic som satte matchens första mål. Bara några minuter senare slog Ibrahimovic till själv. På hörna nickade veteranen in 2–0 efter ett tveksamt ingripande från Daniele Padelli i Intermålet.

Målet innebar att den svenske anfallaren gick om Nils Liedholm som Milans äldste målskytt någonsin i ett Milanoderby med sina 38 år och 129 dagar. Det var dessutom mål nummer tre på sex matcher för Ibrahimovic.

Inter drog ifrån

I den andra halvleken var det däremot Inters tur att ta över taktpinnen i det så kallade Derby della Madonnina. På två minuter både reducerade och kvitterade laget genom först Marcelo Brozovic och därefter Matías Vecino.

– I första halvlek såg Inter inte ut som ett lag som låg tvåa i ligan, men efter pausen visade de varför de gjorde det, sade Ibrahimovic enligt AFP.

Milan återhämtade sig något efter den chockartade inledningen, men med 20 minuter kvar att spela av matchen fullbordade Interbacken Stefan de Vrij vändningen när han nickade in 3–2 på hörna.

Milan gjorde sitt bästa för att forcera in ett kvitteringsmål men var aldrig särskilt nära. I stället kunde Inters anfallare Romelu Lukaku fastställa slutresultatet 4–2 på övertid.