Elitlopp utan publik – och flera stjärnhästar?

David Hjorter/TT

Publicerad 2020-03-30

Solvalla och Svensk travsport planerar för att anordna folkfesten Elitloppet utan publik.

Men det är långt ifrån säkert om världens bästa hästar kan delta.

– Mitt jobb med Elitloppet i år är väldigt konstigt, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Elitloppets slogan är "Världens snabbaste travhästar, världens bästa publik". Men årets stora travhelg på Solvalla utanför Stockholm ser ut att bli en helt annan historia.

På grund av coronavirusets globala spridning, och regeringens direktiv kring allmänna sammankomster på som mest 50 personer, planerar arrangörerna för att Elitloppshelgen ska avgöras på utsatta datum (29–31 maj) men utan publik.

– Är det fortfarande det här läget är det absolut så att vi får ha Elitloppet utan publik i år. Normalt sett är det en enormt stor folkfest, men det är naturligtvis så att det här är en av de anpassningarna som vi i så fall behöver göra, säger Svensk travsports vd Maria Croon och medger att det är en speciell situation.

"Väldigt annorlunda"

– Så klart väldigt annorlunda, men så är det ju med mycket i dag. Det är fortfarande så att man kan få tillgång till travet digitalt och via tv-sändningar och det är så många konsumerar trav. Vi får inte tillgång till den fysiska upplevelsen och då får man titta på loppen, och på sporten, på ett annat sätt, säger hon.

Solvallas sportchef Anders Malmrot anser att det hade varit svårt att flytta tävlingarna om två månader.

– Det är många lopp den här helgen som inte går att flytta, utan de ska avgöras då. Det pågår ju försök nu under våren för att finalerna ska vara den sista helgen i maj. Att återskapa den här publikfesten, det kommer vi att inte få i år. Det är bara en krass verklighet utifrån där vi står just nu, säger han till TT.

Sverige unikt

Det är inte bara publikmässigt som årets Elitloppet ser ut att tvingas till en annan skepnad. På grund av reserestriktioner och karantänsregler i olika länder kan det bli så att inbjudna topphästar tvingas till att tacka nej.

– Vi är, i stort sett, det enda land i hela världen som kör travtävlingar just nu. De andra har inte möjlighet att förbereda sig med lopp och visa för mig att de har i Elitloppet att göra. Om de kan, och får, komma till Solvalla är också en faktor som jag inte vet något kring. Mitt jobb med Elitloppet i år är väldigt konstigt eftersom jag inte vet vilka förutsättningar jag kan förhålla mig till, säger Anders Malmrot.

Brukar locka 60 000

Både Malmrot och Croon medger att en folktom Elitloppshelg, som vanligtvis lockar omkring 60 000 åskådare, är en ekonomisk förlust.

– Det blir ett ekonomiskt kännbart utfall om vi inte kan ha varken restaurang eller publik här på plats. Det blir ju effekter av det hela, men i belopp vill jag inte nämna några siffror, säger Malmrot.

– Det kostar oss att inte ha publik, speciellt när det gäller de här stora evenemangen, men det är ändå viktigare att hålla i gång verksamheten och näringen i grunden. Vi har valt den linjen, och att ta de negativa effekterna som blir, säger Croon.

Följ ämnen i artikeln