Guide: Sverige mot Tyskland i JVM

Anton Johansson/TT

Publicerad 2022-12-27

Sverige vann premiären mot Österrike med 11–0. Nu väntar Tyskland.

Ett dygn efter Juniorkronornas premiärkross mot Österrike är det dags igen.

Här är det du behöver veta inför Sveriges match i kväll mot Tyskland i JVM i ishockey.

Vad: Tyskland–Sverige, junior-VM i ishockey, gruppspel.

När: I kväll, 19.30, svensk tid.

Var: Scotiabank Centre, Halifax.

Tv/radio: SVT2/SVT24/SVT Play/P4 Radiosporten.

+ Sparkapital

Hela 11–0 mot Österrike i premiären, men inte ett enda poäng av Fabian Lysell. Där finns det sparkapital. Forwarden, till vardags i Boston Bruins AHL-lag Providence, är en av Juniorkronornas viktigaste spelare i offensiven.

Med tanke på att Tyskland, precis som Österrike, är ett svagare motstånd lär Lysell vilja leta sig in i poängprotokollet. Åtminstone för självförtroendets skull inför de svårare gruppspelsmatcherna mot Tjeckien och Kanada.

+ 17-åringen spelade mest

Axel Sandin-Pellikka är den enda gallerförsedde spelaren i Juniorkronorna. Skellefteås 17-årige back är den enda i Sverige som är född 2005, men trots sin ringa ålder får han gott om förtroende.

I premiären mot Österrike spelade han 18.30 minuter – mest av samtliga svenska spelare. En stor del i det är att hans offensiva skicklighet gör att det blir mycket speltid i powerplay.

+ Två raka kvartsfinaler

Tyskland, som gör sin första match i turneringen, har blivit bättre och bättre på den internationella scenen. I de två senaste JVM-turneringarna har laget tagit sig till kvartsfinal. I sommarens JVM-turnering ställdes man mot Sverige i gruppspelet och förlorade då med 2–4.