B-lagslirarna som blev landslagsduo

Publicerad 2016-11-14

Fotboll. Anfallsduo i IFK Norrköpings reservlag 2012.

Fyra år senare spelar Isaac Kiese Thelin och Christoffer Nyman på topp i landskampen mot Ungern.

– Det slog mig när jag tog ut laget, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Ola Toivonen och John Guidetti får börja på bänken - tillsammans med större delen av startelvan mot Frankrike i VM-kvalet i fredags. Andersson gör åtta ändringar till träningslandskampen mot ett Ungern som väntas komma med ett lika reservbetonat lag, två dagar efter 4-0-segern i VM-kvalet mot Andorra.

Den svenska startelvan:

Kristoffer Nordfeldt - Emil Krafth, Pontus Jansson, Andreas Granqvist, Oscar Wendt - Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark, Jakob Johansson, Sam Larsson - Christoffer Nyman, Isaac Kiese Thelin.

Tre kvar från Paris

Kvar från bataljen på Stade de France är Krafth, Granqvist och Johansson. Ett byte är redan planerat: Victor Nilsson Lindelöf kommer in för Granqvist till andra halvlek.

Andersson flaggar för fler byten. Han kan göra sex eftersom det inte är en tävlingsmatch.

– Som allsvensk tränare tyckte jag det var onödigt med alla byten. Som förbundskapten tycker jag att de är nödiga. Det är ett fantastiskt tillfälle att se spelarna.

– Det blir en spännande och intressant match. Det är många spelare som har varit med och bidragit och som varit strax utanför laget. Det är många som är heta och hungriga. Det ska bli väldigt spännande att se dem, säger Andersson.

Inga taktiska förändringar

Efter höstens fyra VM-kval har han satt ett spelsystem. Nu vill han att fler spelare ska få chansen att komma in i det i matchsituationer.

– Grundidéerna är desamma och det är inga taktiska förändringar, säger Andersson.

Och fortsätter:

– Isaac (Kiese Thelin) och "Totte" (Christoffer Nyman) ska spela på ett liknande sätt som Ola (Toivonen) och John (Guidetti) gör. Tanken är att vi ska vara konsekventa i vad vi gör. Sedan är det spelarna på planen som avgör hur det ser ut.

När Andersson filade på tisdagskvällens startelva slog det honom att det bara är fyra år sedan han som tränare i IFK Norrköping hade Kiese Thelin och Nyman i reservlaget.

– Tiden går fort. Egentligen en fantastisk utveckling. Jag var tvungen att ringa Stefan Hellberg (Norrköpings assisterande tränare) och berätta. Han har stor del i de här spelarnas utveckling, säger förbundskaptenen.

Debut för Larsson

Sam Larsson gör en intressant landslagsdebut till vänster på mittfältet. Han skulle ha varit med i truppen redan till VM-kvalet mot Luxemburg och Bulgarien, men fick lämna återbud på grund av skada.

– Tråkigt, så klart, men jag försökte glömma det så fort som möjligt. Jag gjorde min "rehab" väldigt fort och kom tillbaka snabbt till nästa match i ligan. Det var bara synd att jag missade den veckan, sade Larsson under förra veckans träningsläger i Marbella.

Nu får Heerenveen-spelaren äntligen chansen.

TT: Vad bidrar du med här?

– En massa glädje och så vill jag visa hur bra jag är som spelare. Sedan jag kom till Heerenveen har det varit ett mål att nå landslaget. Och när man uppnår ett mål är det alltid glädje.

Budapest, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln