Han är årets sportjournalist

TT

Publicerad 2023-01-16

Patrik Brenning, sportreporter på Aftonbladet, får priset Årets sportjournalist 2022.

Aftonbladets reporter Patrik Brenning tilldelas priset som Årets sportjournalist av Svenska sportjournalistförbundet för sina granskningar av barn- och ungdomsidrotten i Sverige.

Brenning har bland annat skrivit om utnyttjandet av unga kvinnor inom ridsporten och utslagningen inom ungdomsishockeyn, där han stött på motstånd från dem han granskat.

”Ta hockeygymnasiet och TV-pucken. De är helt obekanta med kritik. Det finns föreningar som efter att jag skrivit om dem på olika sätt har försökt försvåra för mina kollegor när de ska göra andra jobb. Detta trots att de inte kunnat säga att det varit något fel i bevakningen. Det är extremt förvånande hur lågt i tak det är i hockey-Sverige”, säger han i Svenska sportjournalistförbundets pressmeddelande.

Brenning menar att svenska sportjournalister är duktiga på att granska, men att man kan bli ännu bättre. Hans bästa tips till den som vill börja granska är inte helt oväntat.

”Att börja. Även om man har andra arbetsuppgifter, med daglig bevakning av matcher, finns det alltid lite dötid. Börja dra i trådar och när man fått ihop ett case är det lättare att gå till chefen. Ingen stoppar någon som kommer med en bra idé.”