Bulgarien svensk drömmotståndare

Uppdaterad 2019-07-09 | Publicerad 2016-10-09

Fotboll. Det som har varit har varit och nu är nu, men den som gillar att luta sig mot statistik har fog för att tro på tre poäng i VM-kvalet mot Bulgarien.

Det är få motståndare Sverige haft så lätt för.

Den som botaniserar i det förflutna hittar tio svenska segrar på 14 möten. Bulgarien har bara vunnit två matcher - och senast det begav sig var för 49 år sedan. Då vann bulgarerna båda mötena i EM-kvalet.

Här är den förkrossande svenska överlägsenheten i kval- och mästerskapsmatcher sedan dess:

3 september 2005, VM-kval, Råsunda: Fredrik Ljungberg, Olof Mellberg och Zlatan Ibrahimovic ser till att det slutar 3-0, samtliga mål efter pausen.

26 mars 2005, VM-kval. Sofia: Ljungberg gör 1-0 tidigt, varpå Erik Edman skickar in 2-0 med en kvart kvar. Ljungberg firar en lyckad kväll när han gör 3-0 i sista minuten.

14 juni 2004, EM-slutspel, Lissabon: Den klassiska 5-0-krossen i öppningsmatchen. Henrik Larssons språngnick på Erik Edmans skott till inlägg vevas gång på gång i tv den sommaren. Larsson gör ett mål till, Ibrahimovic sitt första slutspelsmål. Ljungberg och Marcus Allbäck är övriga målgörare.

4 september 1999, EM-kval, Råsunda: Niclas Alexandersson bryter dödläget med matchens enda mål i 65:e minuten.

10 oktober 1998, EM-kval, Burgas: Martin Åslund är överraskande i startelvan och landslagsdebuterar. Henrik Larsson fixar matchens enda mål.

16 juli 1994, VM-slutspel, Los Angeles. Landslaget bärgar bronset den oförglömliga sommaren för 22 år sedan. Tomas Brolin, Håkan Mild, Henrik Larsson och Kennet Andersson har kul när det blir 4-0.

8 september 1993, VM-kval, Sofia: Martin Dahlin ordnar 1-1 med sin kvittering.

7 oktober 1992, VM-kval, Råsunda: Dahlin och Stefan Pettersson gör målen i 2-0-segern.

15 juni 1974, VM-slutspel, Düsseldorf. Sverige och Bulgarien inleder mästerskapet med att spela 0-0.