"Sådant man hör från alla som åker fast"

Lasse Mannheimer/TT

Marie Carlsson/TT

Publicerad 2020-02-12

Sebastian Samuelsson. Arkivbild.

Sabotage, sade Jenny Fransson efter att ha åkt fast för dopning.

Tveksamt, säger skidskytten Sebastian Samuelsson om brottarens förklaring.

– Det är sådant man hör från alla som åker fast, säger skidskytten.

Sebastian Samuelsson köper inte Jenny Franssons förklaring efter det positiva dopningsprovet. Den svenska brottaren misstänker att hon har blivit utsatt för sabotage, men Samuelsson tycker att det låter som det brukar när någon har åkt fast.

Dessutom, säger han, spelar det ingen roll.

"Deras ansvar"

– Det är lätt att tänka att det handlar om svenskar, och att det inte är något fel på dem. Men någonstans har de haft de här preparaten i kroppen. Och hur de kom dit spelar egentligen inte så stor roll, det är deras ansvar att de inte ska finnas där, säger Samuelsson.

Risken att någon försöker sätta dit en är ändå inte helt obefintlig, medger han. På plats i italienska Antholz inför skidskytte-VM har han järnkoll på sina grejer.

– Jag har alltid mitt vätskebälte på mig eller så säger jag till en tränare att jag lämnar mitt vätskebälte där och att de måste hålla koll på det. Jag vet inte ens om det är möjligt att dopa någon via ett vätskebälte. Men det är ändå en försiktighetsåtgärd.

Tacksamt mål

Sebastian Samuelsson är känd för sin kamp mot dopning, och mottog Sportspegelpriset på Idrottsgalan i januari för att ha stått upp i arbetet mot fusket inom idrotten. Det kan göra honom till ett extra utsatt mål om någon vill sabotera.

– Jag är kanske extra försiktig med tanke på den profilen jag har haft. Jag skulle kunna tänka mig att det är många som skulle vilja att jag åkte fast. Så därför, när jag är ute så här, så lämnar jag inte mitt vätskebälte på skjutvallen om jag inte vet att det står en tränare där.