Stina Nilsson byter igen: "Jättelätt beslut"

TT

Publicerad 2024-04-23

Stina Nilsson. Arkivbild.

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte.

Nu byter hon tillbaka – för en satsning på långloppscupen Ski Classics.

– Det var ett jättelätt beslut. Jag går hundra procent åt ena hållet eller det andra, säger Nilsson till SVT.

Det var för fyra år sedan som Stina Nilsson, OS-guldmedaljör i sprint och med VM-guld i sprintstafett och vanlig stafett, valde att avsluta längdkarriären för att satsa på skidskytte.

Som skidskytt blev det två pallplatser i världscupen och fyra i IBU-cupen som främsta resultat. Nu är dock tiden som skidskytt ett avslutat kapitel, något som SVT var först med att rapportera, efter att de två senaste säsongerna gått tyngre.

– Det var två sämre säsonger när skyttet inte har funkat, och när skidåkningen har funkat så har jag ändå inte fått vara nöjd. Det var jag ganska trött på i slutet, att jag hade gjort det så bra men ändå var det någonting som inte stämde, säger Nilsson och konstaterar:

– Bössan är lagd på hyllan.

Skrivit kontrakt med norskt lag

Hon vänder nu tillbaka till längdskidåkningen, och har skrivit ett tvåårskontrakt med det norska Ski Classics-laget Team Ragde Charge, något som glädjer lagchefen Magnar Dalen.

– Det blir spännande! Hon har en vinnarskalle och är målmedveten, hon blir en bra kryddmix in i vårt redan rutinerade gäng, säger Dalen till TT.

Att en sådan åkare som Nilsson väljer att åka i Ski Classics ser han som en fjäder i hatten för långloppscupen.

”Merit att stjärnor byter”

– Det är en merit att stjärnor byter till Ski Classics. Ski Classics är något som utvecklas och blir större och större, säger Dalen och fortsätter:

– Sedan börjar hon inte med att vara bäst, hon börjar där nere. Men viljan och fartegenskaper vet vi att hon har. Man byter inte och vinner direkt, det är ett gediget jobb som ska göras. Det tar nog två år att bli riktigt, riktigt bra, men sen har vi ju sett överraskningar förut.

Att det skulle bli en satsning på just långlopp är något som Stina Nilsson haft i tankarna länge.

– Redan när jag bytte till skidskytte så har jag sett mig själv som en trestegsraket nästan. Det kommer vara längdskidor, skidskytte och sen kommer jag prova långlopp. Och nu känns det väldigt rätt och spännande, säger hon.

Beslutet har inte varit svårt, säger Nilsson till SVT.

– Nej, det var jättelätt. Men så var det också när jag stängde mitt längdskidkapitel.