Öberg tvåa i jakten på totala världscupen

TT

Publicerad 2020-03-08

Hanna Öberg. Arkivbild.

Hanna Öberg blev tvåa i masstarten i Nove Mesto.

Den svenska skidskyttestjärnan tog in på italienskan Dorothea Wierer i kampen om den totala världscupen – men fick samtidigt se sig passerad av söndagens vinnare Tiril Eckhoff.

Världscuptävlingarna i Nove Mesto, Tjeckien, anordnas utan publik på grund av rädslan för spridningen av coronaviruset. I torsdags blev Hanna Öberg sexa i sprinten inför de tomma läktarna och under söndagen blev det en andraplats i masstarten över 12,5 kilometer.

Den svenska skidskyttestjärnan missade sitt tredje skott i tävlingen, i det inledande liggande skyttet, men var sedan bomfri. Öberg imponerade framför allt i det avslutande stående skyttet då hon sköt fullt och passerade flera konkurrenter.

Norskan Tiril Eckhoff vann tävlingen med 25,3 sekunder före Öberg efter att ha skjutit fullt i de tre första skjutningarna och bommat ett skott i det sista stående skyttet. Tyskan Franziska Preuss blev trea.

Söndagens tävling innebar att Eckhoff och Öberg närmade sig italienskan Dorothea Wierer, femma i masstarten, i kampen om den totala världscupen.

– Det är kul att jag är med där uppe. Men nu gick ju Tiril om mig med några poäng, så det är verkligen en tajt fajt vi har. Det gäller att hålla uppe nivån på tävlingarna och inte göra bort sig, säger Öberg till SVT.

Efter 19 av 24 tävlingar leder Wierer världscupen med totalt 776 poäng, 69 före Eckhoff och ytterligare två poäng före Öberg.

– Det är inget som jag egentligen tänker så mycket på. Jag håller fokuset dag för dag, det är mycket därför jag är där jag är nu, säger svenskan.