Aftonbladet sänder damallsvenskan i fotboll

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2020-02-12

Rosengårds lagkapten Caroline Seger firade SM-guldet med sina lagkamrater i höstas. I år sänds hela damallsvenskan på Aftonbladet. Arkivbild.

Aftonbladet tar över sändningsrättigheterna för damallsvenskan i fotboll. Kontraktet sträcker sig över tre år och är exklusivt för mediehuset.

Matcherna kommer att visas på en ny playtjänst som Aftonbladet startat.

– Det känns helt rätt att gå in i damidrott. Vi vill ta en position där, säger Sportbladets affärschef Katarina Koritz.

Damallsvenskan i fotboll får ett nytt hem i tv. De senaste åren har matcherna sänts i olika kanaler, däribland i TV4/C More och SVT samt i Elitfotboll Dams egen playtjänst, men nu blir Aftonbladet det enda mediehus som visar damallsvenskan, såväl live som i efterhand.

Playtjänst

Matcherna kommer att visas på strömningstjänsten Sportbladet Play – som redan bland annat visar herrarnas elitserie i bandy. Vad det ska kosta att följa damallsvenskan är dock inte klart än.

– Vi jobbar just nu på hur prisbilden kommer att se ut och vi är inte helt klara med det. Vi kommer definitivt att jobba med abonnemang och pay-per-view. Och så kommer vi att ha "omgångens match" som går i vår plustjänst. Vi funderar också på att ha ett säsongsabonnemang. Men det kommer inte att vara enorma priser, säger Katarina Koritz.

Satsningen innebär också att Aftonbladets sportredaktion kommer att bevaka damallsvenskan i större utsträckning, säger Koritz.

– Dels vill vi bevaka ligan som liga och dels har vi ett antal redaktionella idéer där vi vill gå på djupet.

Flera rättigheter

Elifotboll Dam, som driver damallsvenskan, är nöjda med avtalet.

"Vilka möjligheter det skapar att Nordens största mediehus blir partner till damallsvenskan. Som en av landets starkaste ligor får vi en helt ny plattform att möta det ökande intresset och bli tillgänglig för än fler", säger Annika Grälls, ordförande i Elitfotboll Dam.

Aftonbladet har den senaste tiden skaffat sig flera tv-rättigheter, bland annat till herrarnas elitserie i bandy, spanska cupen i fotboll och friidrottstävlingar.

Damallsvenskan i fotboll har premiär den 3 april.

Följ ämnen i artikeln