Inga ryska skidåkare i vinterns tävlingar

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2023-10-25

Ryska längdstjärnan Julia Stupak kommer inte att få tävla i världscupen den här säsongen heller. Arkivbild.

Det blir ännu en världscupvinter utan ryska och belarusiska utövare.

Avstängningen står fast, meddelar Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis).

Varken ryska eller belarusiska utövare släpps in på internationella tävlingar i de stora skidsporterna kommande säsong. Beslutet togs när Internationella skid- och snowboardförbundets styrelse sammanträdde digitalt på onsdagen.

”Den nuvarande policyn, vilken inte tillåter deltagande från ryska och belarusiska idrottare eller ledare på Fis-tävlingar, fortsätter att gälla tills vidare”, skriver Fis i ett pressmeddelande.

Längdskidor, alpint och de andra sporterna under Fis paraply tog beslutet att stänga ute Ryssland och Belarus efter den ryska invasionen av Ukraina i februari 2022. I oktober samma år bestämde man sig för att förlänga avstängningen över den dåvarande säsongen.

Tidigare i år kom emellertid Internationella olympiska kommittén (IOK) med rekommendationen att åter låta Ryssland och Belarus tävla, men under neutral flagg. Det har fått flera idrotter att häva sina avstängningar.

Internationella paralympiska kommittén (IPK) beslutade också i slutet av september att Ryssland och Belarus får vara med i Paralympics i Paris, som avgörs direkt efter OS, nästa sommar.

Följ ämnen i artikeln