Fyra NHL-svenskar bland de bästa på 10-talet

avTT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Jeff Chiu/AP/TT
Erik Karlsson rankas av NBC som den tredje bästa spelaren i NHL under 2010-talet. Arkivbild.

Fyra svenskar är med när amerikanska NBC listar decenniets bästa NHL-spelare. Henrik Lundqvist är på plats sju – en av blott två målvakter på listan.

Men Lundqvist får ursäkta, bäste svensk är Erik Karlsson med sin tredjeplats bakom Sidney Crosby och Alexander Ovetjkin.

Erik Karlsson och hans San José går tungt i NHL och laget ligger näst sist i sin division. Annat var det säsongen 2016–2017 då svensken var en nyckelspelare i det Ottawa som bara var en match från att nå hela vägen till en Stanley cup-final.

Och det är i synnerhet den säsongen som NBC lyfter fram i sin motivering till varför Erik Karlsson är 2010-talets tredje bästa spelare.

"En av de mest imponerande individuella insatserna det senaste decenniet var hur Karlsson bar Ottawa till match sju i finalserien i Eastern Conference", skriver NBC bland annat.

Ottawa förlorade mot Pittsburgh – som därefter vann hela Stanley cup-slutspelet – på övertid.

Decenniets bästa

Sajten lyfter också fram att svenskens insatser den säsongen var så dominanta att han fick juryröster i Conn Smythe Trophy, priset som går till slutspelets mest värdefulle spelare och som aldrig har delats ut till en spelare som inte nått Stanley cup-finalen.

Men Karlsson fick se sig dubbelt slagen av Pittsburghs Sidney Crosby som tog hem både priset och slutspelsbucklan – och det får han göra även den här gången. Kanadensaren är enligt NBC 2010-talets bästa spelare före Alexander Ovetjkin, Washington, på andra plats.

Ett par placeringar bakom dessa tre finns Henrik Lundqvist.

37-åringen, som spelat i New York Rangers sedan 2005, beskrivs som "den bästa målvakten i sin generation och en av de bästa någonsin".

"Lundqvist har tillbringat decenniet med att maskera alla Rangers defensiva brister och har under flera säsonger tagit dem längre i slutspelet än vad de annars hade nått", skriver NBC.

"Underskattad defensivt"

Näste svensk på listan är Victor Hedman, på plats elva, medan Ovetjkins kedjekamrat Nicklas Bäckström rankas som den 13:e bästa spelaren på 2010-talet. Bäckström är precis före Chicagos Jonathan Toews men efter Duncan Keith, även han Chicago.

"En av de bästa spelfördelarna i ligan och alltid underskattad defensivt", lyder bedömningen.

Andra namn på topplistan är Patrice Bergeron, Connor McDavid, Jevgenij Malkin, Anze Kopitar och Steven Stamkos.

Publicerad: