Ymer om Söderling-samarbetet: "Jag spelar redan bättre"

Publicerad 2017-07-18

Tennis. Inför ögonen på sin nya tränare Robin Söderling var Elias Ymer inte långt från en superskräll i Swedish Open.

– Jag mår jättebra med Robin, säger Sverigeettan efter förlusten mot Fernando Verdasco.

Igår räckte inte Mikael Ymer till mot schweizaren Henri Laaksonen. Och i dag var det storebror Elias tur att få respass i första omgången av Swedish Open på Båstads grus. Hemmahoppet fick se sig besegrad av spanske storfavoriten Fernando Verdasco med setsiffrorna 4-6, 6-3, 6-4.

Mer aggressivitet

Men Ymer den äldre bjöd upp till match mot den femteseedade spanjoren. Vid ställningen 4-4 i första set bröt svensken Verdascos serve och smashade sedan kontrollerat hem setet inför ögonen på Robin Söderling, som förra veckan blev klar som Ymers nya tränare. Vid flertalet bollar visade Ymer prov på den ökade aggressivitet som Söderling - den senaste svenske herrspelare att vinna Swedish Open - efterlyst hos sin nya adept.

– I första set var jag riktigt bra, spelade med energi och gav inte bort något till honom. Just den aggressivitet som Robin betonat att jag ska ha, sade Ymer efteråt.

I slutändan visade sig motståndet ändå vara numret för stort. Efter att svensken i sista set tappat sin serve via ett dubbelfel kunde Verdasco, efter flera missade matchbollar, till slut ta hem sin förhandstippade seger.

Återfått självförtroende

Sommaren 2014 bjöd Elias Ymer Båstadpubliken på en riktig skräll när han 18 år gammal tog sin första seger på ATP-touren mot Mikhail Kukushkin. Skarasonen har som bäst varit rankad 118 på världslistan, men under 2017 har han varit utan tränare och fallit till plats 237 på rankingen. Nu är tanken att samarbetet med Söderling ska blåsa nytt liv i karriären.

– Jag mår jättebra med Robin, han har en plan för mig och vi trivs ihop. Självförtroendet har fått sig en kick och jag spelar redan bättre än jag gjort under de senaste månaderna. Synd att vi inte kunde få med oss matchen idag.

Ymer vill dock inte spekulera i hur högt han tror sig kunna klättra på rankingen med hjälp av den gamla stjärnspelaren.

– Jag säger som Robin säger åt mig att jag ska säga: bara fokus på nästa träning. Jag behöver inte tänka på vad som finns längre fram.

Förlusten mot Verdasco innebär att samtliga svenska deltagare är utslagna ur singelturneringen. Brödraduon Ymer får hoppas på revansch i dubbeln, där de ställs mot chilensk-vitryska duon Hans Podlipnik-Castillo och Andrei Vasilevski.

TT

Följ ämnen i artikeln