Halfvarsson nådde inte ända fram

Uppdaterad 2018-12-28 | Publicerad 2015-01-11

Val di Fiemme. Fyra åkare var med i slutjakten på pallplaceringar i Tour de Ski.

Calle Halfvarsson drog nitlotten.

– Trist. Men det är i Falun det gäller, sade den svenske tourfyran med VM i februari i tankarna.

Den knappa halvminut som Calle Halfvarsson tappade till norska tätduon Petter Northug och Martin Johnsrud Sundby inför söndagens fristilslopp över 9 kilometer och bergsklättring uppför Alpe Cermis skulle visa sig bli för tung att hämta in.

– Den blev ju det. Hade jag gått in i backen med Petter och Sundby så kanske det hade varit något helt annat. Jag hade en högre förhoppning om att gå ut med dem, sade Halfvarsson.

När svensken - som snart fick sällskap av ryssen Jevgenij Belov - dessutom tappade ytterligare 20 sekunder fram till slalombacken blev avståndet för stort.

– Jag blir lite chockad när vi går in i backen och de säger vi är 48 sekunder efter, sade Halfvarsson.

Gav upp för tidigt

Att Martin Johnsrud Sundby skulle knäcka Northug i backen och ta sin andra raka seger i Tour de Ski var väntat. Och när Halfvarsson och Belov närmade sig Northug så nådde de inte ända fram. Och Belov ryckte i från Halfvarsson.

– Vi tar in och tar in, men när det är ungefär tio sekunder kvar tappar vi farten och Petter biter i och drar till och med i från lite.

– Jag är lite missnöjd att jag inte biter i mer på slutet. Jag gav upp lite tidigt om tredjeplatsen.

Fjärdeplatser har Halfvarsson haft mer än nog av denna vinter.

– Just nu känns det tråkigt. Men det är i Falun det gäller och det är där jag inte ska ha de där fjärdeplatserna. Där ska jag se till att vara på pallen.

– Jag har bra självförtroende nu, har varit i topp på alla lopp här, det vara bara i går det gick lite åt skogen. Jag ligger där jag ska vara, nu blir det en bra träningsperiod fram till SM och VM.

Veteranernas kamp

Bakom Halfvarsson kom veteranerna Daniel Richardsson och Marcus Hellner in på 11:e respektive 12:e plats.

– Jag hade bra klättrare att åka med, men förr eller senare går snöret. Jag måste vara högre upp i sammandraget för att ha något att göra med täten, sade tunge Richardsson som var 3.23 efter täten.

Hellner fick länge göra ett eget lopp och 2012 års tvåa var till slut över fyra minuter efter segraren.

– Det var tufft att gå själv, men i klättringen kändes det bra som vanligt. Som om jag var ute och körde intervallpass på Dundret. Jag får skylla mig sig själv, jag skulle ha varit lite högre upp, det hade varit lite mer spännande.

TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln