Kungsbacka DFF kämpar vidare

TT

Publicerad 2020-01-29

Linnéa Bjöörn (t h), en av många spelare som lämnat krisande Kungsbacka.

Ekonomin är sanerad. Elitlicensen är beviljad. Ändå samlades Kungsbacka DFF för ett extra årsmöte.

På dagordningen: Fortsätta eller lägga ned.

Överlevnadsinstinken vann.

– Ingenting har beslutats, föreningen fortsätter, säger ordförande Johan Johqvist till GP.

Själv tror han inte på klubbens framtid. I samband med det extra årsmötet tackade han för sig och avgick med omedelbar verkan.

– Jag tror inte på projektet längre. Ingen ny fakta kom fram under mötet. Det var resonemang och diskussion och det är klart att det dök upp ett antal olika frågeställningar och i det här läget finns en hel del människor som tittar bakåt. Jag tror det finns känslor bakom, säger han till GP.

Inte enhälligt

Beslutet att fortsätta verksamheten var inte enhälligt bland de 14 röstberättigade medlemmarna på plats. Fem röstade för nedläggning, en röstade blankt.

– Det är en ekonomi i gungning, ett behov av en snar intäkt om 1,3 till 1,4 miljoner, en spelartrupp i ett a-lag där ingen spelare kommer från Kungsbacka…jag tror det kan bli svårt att attrahera sponsorer.

– Och organisationen är oerhört anorektisk. Det har varit tre personer på ideell basis som kämpat dag och natt och jag har sagt det tidigare och nu igen att 10 till 15 personer behöver in och lägga 10 till 15 timmar i veckan. Det är vad som behövs, säger Johan Johqvist till GP.

I fjol spelade Kungsbacka DFF i damallsvenskan. Det blev en sista plats och degradering till elitettan.

Gemensam satsning

Fotbollsklubben bildades 2013 som en gemensam satsning från flera klubbar i Kungsbackaområdet, med målet att skapa ett elitlag i damallsvenskan. Efter seger i elitettan 2018 gick laget upp i högsta serien.

Men samarbetet mellan de olika klubbarna har sedan flera år krackelerat och utan organisation runt laget har resan blivit turbulent.

– Man har varit lite blind och gasat på. De senaste åren har föreningen varje år fått omförhandla kontrakten med spelarna för man har inte haft pengar att betala, säger Johqvist till TT.

Det har lett till stora ekonomiska åtstramningar. Särskilt som klubben förlorade över en halv miljon på att de tvingades spela sina matcher i Varberg när Tingbergsvallen i Kungsbacka inte ansågs hålla måttet för damallsvenskan.

Beviljats elitlicens

Det har gjort att klubben i november beviljades elitlicens. Men de flesta spelare från i fjol har ändå valt att lämna klubben. Linnéa Bjöörn är en av dem.

– Jag tror att nästan alla har gått till nya klubbar, säger hon.

Själv har hon flyttat till Lidköping i elitettan.

– Det var massa strul runt omkring som vi spelare inte kunde påverka. Vi försökte att fokusera på spelet istället. Men till slut så tog det energi från det som skedde på planen också, säger hon.

Spelarflykten gör att klubben i princip står utan trupp inför den kommande säsongen. Och det är problematiskt.

– Jag tror att tränaren, tillika sportchefen, Per-Arne Lundqvist, kommer intensifiera arbetet med att få en trupp, säger Johqvist.

– För mig finns två scenarier. Kommer det in intäkter och resurser kan det gå bra. Kommer inte det in något av det kommer det inte gå bra. Både ekonomiskt och personellt är det oerhört svårt tror jag.

Följ ämnen i artikeln