Styrkebesked av Andersson – vill slå Johaug

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2019-12-28

Ebba Anderssson, till höger, på pallen i världscupen igen, bredvid Heidi Weng och Therese Johaug, i Lenzerheide.

Ebba Anderssons comeback kunde inte ha blivit mycket bättre.

22-åringens tredjeplats i premiären av Tour de Ski överraskade till och med henne själv, och avståndet upp till suveräna Therese Johaug (12,9 sekunder) ger henne blodad tand.

– Det känns inte som en omöjlighet att någon gång i framtiden verkligen kunna matcha henne på allvar, säger Andersson.

Egentligen kan man säga att Andersson var ännu närmare den suveräna norskan på det inledande masstartsloppet över 10 kilometer i Lenzerheide, Schweiz.

Eftersom Andersson inte hade kunnat tävla något den här säsongen fick hon en startplats långt bak i fältet, och hade redan från start några sekunder upp till Johaug.

Hon hade varit chanslös ändå, men att det inte är så många sekunder upp till världens bästa distansåkare inspirerar givetvis. Särskilt eftersom det var Ebba Anderssons första världscuplopp för säsongen, efter att precis ha kommit tillbaka från sin knäskada.

– Det gör att det inte känns som en omöjlighet att någon gång i framtiden verkligen kunna matcha henne på allvar. Men hon går fort, det är bara att konstatera, säger Ebba Andersson.

Imponerar på Johaug

Inför touren pratade hon om att det kunde ta några lopp innan hon kommer in i det på allvar. Nu får hon i stället finna sig att finnas bland favoriterna till de högsta placeringarna i Tour de Ski.

– Men det enda jag känner att jag har större trygghet och tilltro till mig själv nu och till det arbete som jag har lagt ner, dels den senaste tiden och dels hela träningssäsongen. Inställningen är annars densamma, att ta en etapp i taget.

Therese Johaug är storfavorit till att vinna den 14:e upplagan av Tour de Ski, skidcirkusen i världscupen som årligen arrangeras runt nyår, och det favoritskapet har hon befäst än starkare i och med lördagens seger. Samtidigt gläds hon över att två av de tuffaste konkurrenterna – även norskan Ingvild Flugstad Østberg gjorde comeback och blev fyra – är tillbaka.

– Det är imponerande att de i första världscuploppet för säsongen blir trea och fyra. Det är väldigt kul att se. Och det är ju roligare att vinna skidlopp när man vet att alla de bästa åkarna kommer till start, helt klart, säger Therese Johaug.

"Hon kan slå mig"

Hon tror också att Ebba Andersson är en av åkarna som kan slå henne redan nu.

– Absolut. Hon kan göra det redan under touren. Det är en bra skidåkare och hon har tagit steg i år. Jag sade det redan på försäsongen, när vi var i Val Senales, att hon skulle åka fort i år. Det såg jag redan då.

I den första etappen av sju var den 31-åriga norskan överlägsen och vann 12,3 sekunder före landsmaninnan Heidi Weng. Där bakom spurtade Ebba Andersson till sig tredjeplatsen före Ingvild Flugstad Østberg.

Av övriga svenskor var Moa Lundgren och Charlotte Kalla, åtta och nia, bäst. Båda var drygt 40 sekunder bakom Therese Johaug.

För Stina Nilsson och Maja Dahlqvist blev dagen en katastrof. Nilsson kände av en revbensskada så mycket att hon redan efter det första loppet tvingas bryta touren, medan Dahlqvist fick dagen förstörd av en stor krasch.

– Det var en masskrasch framför mig och så kom jag i full fart och körde rakt in i någon ryska och flög över henne. Vi tappade rätt mycket redan där och då blev det tufft att ta ikapp, säger Dahlqvist som slutade 72:a, nästan fyra och en halv minut bakom Johaug.

På söndagen fortsätter touren med sprint i fristil, också det i Lenzerheide, innan tävlingarna går vidare till Toblach, Italien.