Rysslandsfrågan kan krossa svenska OS-drömmen

Anders Hansson/TT

Publicerad 2023-04-26

OS-ringarna utanför Internationella olympiska kommitténs högkvarter i Lausanne. Arkivbild.

Ett ja till att släppa in Ryssland och Belarus i skidvärmen kan fälla svenska OS-drömmen. Det befarar Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet.

– Alla signaler om en osäkerhet kring värderingarna från IOK och Fis är inte bra för den allmänna opinionen kring OS i Sverige, säger Mattsson.

Bristande stöd hos svenska folket har varit sänke för flera tidigare svenska OS-ansökningar.

När Sveriges nu på nytt undersöker möjligheterna att arrangera OS blåser det lite medvind i opinionen. Enligt en opinionsundersökning av Kantar Public, beställd av Sveriges olympiska kommitté (SOK), är sju av tio svenskar positiva till ett OS i Sverige 2030 – förutsatt att spelen är hållbara både miljömässigt och ekonomiskt.

Men om Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) öppnar för ryssar och belarusier i världscupsäsongen nästa säsong kan opinionen svänga och bli negativ. Det befarar Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet:

– Frågan om ett ryskt och belarusiskt deltagande är otroligt viktig att koppla till OS-frågan. Det skulle skapa en stor uppförsbacke för den inhemska opinionen och försvåra för våra politiker att helhjärtat stödja detta om vi får fel beslut i den frågan, säger hon.

Fis-beslut 24 maj

Internationella olympiska kommitténs (IOK) öppning för att ryssar och belarusier ska få delta i OS i Paris 2024 samt Milano-Cortina 2026 har gjort den här frågan het i skidvärlden. Den 24 maj ska Fis styrelse rösta om att eventuellt häva avstängningen för de krigförande nationerna.

Karin Mattsson säger att det är med blandade känslor hon ser fram emot den omröstningen:

– Vi i de nordiska länderna har samma uppfattning, som tidigare, och ser inte att det skett någon förändring av kriget i Ukraina. Men det är en oviss situation och det svårt att få en uppfattning av hus Fis-styrelsen kommer att rösta.

Karin Mattsson fortsätter:

– Det finns en misstro mot internationella organisationer. När det då kommer den här typen av halvbeslut från IOK är det inte så bra hur man ser på den här typen av arrangemang. Nu såg det ganska bra ut med den undersökning som SOK gjorde förra veckan. Det går åt rätt håll. Det är nödvändigt för att kunna skapa ett politiskt brett stöd. Men då krävs att detta är något som många svenskar vill ha.

Fis leds av den svensk-brittiske ordföranden Johan Eliasch.

– Jag utgår från att han (Johan Eliasch) drar dessa slutsatser. Han är ju svensk och talar svenska och följer, antar jag, våra medier i viss utsträckning, säger Karin Mattsson.

TT har sökt Åsa Edlund Jönsson, generalsekreterare i Sveriges olympiska kommitté (SOK), och ordföranden Hans von Uthmann.

Följ ämnen i artikeln