Svensk EM-kritik: "Skittråkigt för publiken"

TT

Publicerad 2020-01-23

Kim Ekdahl Du Rietz tycker att handbolls-EM:s format borde ändras.

Fler lag i turneringen – och fler betydelselösa matcher.

Det får de svenska landslagsspelarna att rikta kritik mot handbolls-EM:s nya format.

– Det är skittråkigt för publiken och inte minst oss spelare när man känner att man har en hel drös matcher att bara spela av, säger Kim Ekdahl Du Rietz till Aftonbladet.

För svensk del förvandlades handbolls-EM till ett antiklimax efter förlusten mot Norge i det andra gruppspelet.

Redan då, med två matcher kvar att spela, stod det klart att Sverige inte kunde nå semifinal på hemmaplan i Stockholm.

Följden av det nya formatet i EM, där antalet lag utökats från 16 till 24, har varit att flera matcher i mellanrundan har saknat betydelse.

– Vi har faktiskt diskuterat det lite internt. De här matcherna blir lite tråkiga och tar väck lite av allt-eller-inget-känslan, som jag gillade med VM förut. Det är ju fantastiskt när allting ställs på sin spets, säger målvakten Mikael Appelgren till Aftonbladet.

Sverige vann sina två avslutande matcher mot Ungern (24–18) och Island (32–25). Flera svenska landslagsspelare skulle föredra ett upplägg med fler utslagsomgångar, alltså åttondelsfinaler och kvartsfinaler.

– Det hade jag helt klart föredragit. Det är inte första gången det blir så här att det är avgjort för majoriteten av lagen i mellanrundan efter två matcher. Det är skittråkigt för publiken och inte minst oss spelare när man känner att man har en hel drös matcher att bara spela av, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

Appelgren:

– För publiken, och framför allt för oss spelare med belastningen som är, så skulle det vare en bättre idé med utslagsmatcher, säger Appelgren.

Semifinalerna, Spanien–Slovenien och Norge–Kroatien, spelas på fredag i Tele2 arena.

Följ ämnen i artikeln