Åkarna: Gärna mixedstafett – men inte på VM

Anders Hansson/TT

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2023-03-19

William Poromaa är en av flera aktiva som gillar mixedstafett, men inte på VM. Arkivbild.

Gärna mixedstafett, men inte på VM. Flera åkare är oroliga för att någon VM-distans då ska skrotas.

– Så behöver det inte bli, säger Lars Öberg, som är svensk representant i Internationella skid- och snowboardförbundets längdkommitté (Fis).

Mixedtävlingar finns sedan tidigare på mästerskap inom exempelvis alpint och skidskytte.

Längdskidsporten har inte kommit lika långt i utvecklingen.

Dagens mixedstafett är den tredje på den här nivån. De tidigare stafetterna var förra årets avslutning i Falun och i december i norska Beitostölen.

I vår förväntas Fis ta ett strategiskt beslut om en fortsättning för lika distanser för damer och herrar – och om framtidens mixedstafett. Då blir dagens stafett en viktig grund för beslutet.

– Man tar ofta med sig den senast genomförda tävlingen i en process när man utvärderar, säger Lars Öberg och fortsätter:

– Jag kommer inte att köra en egen agenda, utan kommer att lyssna av de aktiva och sedan framföra deras åsikt.

Aktivas åsikter

Då kommer Öberg att upptäcka att flera svenska åkare är positiva.

William Poromaa:

– Det har varit kul de gångerna vi kört mixedstafett på världscupen. Jag tycker om det konceptet och jag tror att folk tycker det är roligt att kolla på. Så av den anledningen tycker jag absolut att man ska lägga till det.

Maja Dahlqvist:

– Det är bra att man kör stafetten på världscupen. Det är många nationer som har två bra tjejer och två bra killar. Det kan blir tajta och roliga stafetter.

Tongångarna blir helt andra om det blir aktuellt att införa mixedstafetten på mästerskap.

Poromaa:

– Då blir det en helt annan fråga, då var det inte lika roligt längre. Jag tycker absolut att det man har på VM ska finnas kvar som det är nu.

Dahlqvist:

– Det är en annan fråga. De traditionella herr- och damstafetterna är lite legendariska. Jag hade hellre lagt in en till sprint så vi får en skate och en klassisk sprint.

Calle Halfvarsson:

– Den kommer väl med någon gång, men då åker inte jag skidor.

Behålla alla grenar

Lars Öberg har visionen att ingen gren ska strykas på VM-programmet om mixedstafetten tillkommer:

– Man ska addera programmet precis som inom skidskyttet. De har ju en mixedstafett samt en vanlig traditionell herr- och damstafett, säger han.

TT: Köper Fis det?

– Det återstår att se. Den diskussionen har inte varit uppe än. Men nu är det viktigt att inte förbigå den processen där vi lyssnar på vad åkarna anser. Vi får utvärdera detta när säsongen är slut.

Följ ämnen i artikeln