Sverige till EM-final i curling

Uppdaterad 2019-07-04 | Publicerad 2016-11-24

Curling. Favorittyngda lag Niklas Edin är finalklart i curling-EM.

Efter seger över Ryssland i semifinalen med 8-5 väntar en grannfejd mot Norge i finalen i Glasgow.

Där jagar Niklas Edin sitt tredje raka EM-guld.

Efter höstens succé med två historiska segrar i Grand Slam-touren i Kanada håller superformen i sig för Niklas Edin och hans lag.

I semifinalen tog svenskarna segergreppet i den femte och sjätte omgången då laget fixade tvåor och gick från 2-2 till 6-2.

– Fantastiskt skönt. Nu när det är raka utslagningar i semifinalen så får man inga andra chanser längre. Vi hade lite nerv i matchens första del men det kändes tryggt när vi gick fram till 4-2. Efter 6-2-ledningen så var det klart, sade Niklas Edin till curling.se.

För skippern Edin kan det nu bli tredje raka EM-guldet i finalen på lördag.

Totalt har lag Edin, som gjordes om till tre femtedelar efter OS-bronset i Sotji 2014, vunnit fyra EM-guld sedan tidigare.

Hösten har varit magnifik för Karlstadslaget som blev historiskt på den stora touren i Kanada genom att bli det första icke-kanadensiska segrarlag.

Lag Edin kom direkt till Glasgow från Kanada och formen har hållit i sig för svenskarna som vunnit nio av sina tio EM-matcher.

Lördagens final blir en repris på EM-finalen 2014 då Sverige vann en rysare mot Norge med 5-4 efter förlängning. I gruppspelet, där lagen möttes i sista omgången, vann Sverige med 6-3.

Norge vann sin semifinal över Schweiz med 7-4 efter att ha tagit kommandot från start och gått fram till en 4-0-ledning efter två omgångar.

TT

Följ ämnen i artikeln