Ännu ett bakslag för nya vintermästerskapet

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-03-20

Kommer Linn Svahn och Frida Karlsson någonsin att tävla i "Fis Games"? Det tänkta nya vintermästerskapet fortsätter att stöta på motgångar. Arkivbild.

”Fis Games” ska bli ett nytt, OS-likt vintermästerskap.

Men planerna fortsätter att stöta på patrull. Nu har Norge dragit tillbaka sin kandidatur.

– Vi vet för lite om det, säger det norska skidförbundets ordförande Tove Moe Dyrhaug till NRK.

Även Schweiz, i nuläget enda kvarvarande kandidaten som arrangör, funderar på att hoppa av projektet.

– Det är många frågor som fortsatt är obesvarade. Vi behöver mer information innan vi bestämmer oss för om vi ska gå vidare, säger det schweiziska skidförbundets kommersiella chef Diego Züger till den norska tv-kanalen.

Att Norge släpper ”Fis Games”, som är tänkt att göra debut 2028, beror på samma osäkerhet.

– Inte minst när det gäller den ekonomiska risken, vi vet för lite om det. Det är ett evenemang som har bra potential, vi är positiva till ”Fis Games”. Men det behövs mer tid för att få klarhet när det gäller vissa viktiga delar, säger Tove Moe Dyrhaug.

Internationella skid- och snowboardförbundets (Fis) vision är ett slags OS i mindre format under VM- och OS-fria år. Där ska alla sporter under förbundets breda paraply delta, som längd, alpint, backhoppning, skicross, snowboard och freestyle.

Från början var tanken att spelen skulle ha haft premiär redan 2024, men man har tvingats skjuta på det ytterligare fyra år.

Ett ”Fis Games” 2028 skulle enligt Fis innebära rejält klirr i kassan för den som väljer att stå värd för arrangemanget. Enligt uppgifter till SVT, NRK och finländska Yle kan det arrangerande förbundet räkna med runt 70–90 miljoner euro i intäkter, motsvarande uppemot 1 miljard kronor.

Följ ämnen i artikeln