Alpina stjärnan om virushotet: Lever på som vanligt

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2020-03-11

Anna Swenn-Larsson är tillbaka i hemmabacken i Åre. Där tog hon VM-silver förra vintern. Nu åker hon för topplaceringar i världscupavslutningen.

Mer sprit än vanligt på nävarna och inga handskakningar. Annars är inte Anna Swenn-Larsson rädd för coronaviruset.

– Jag lever på som vanligt, men jag undviker okända människor. Jag är frisk som en nötkärna och i bra form.

Det lär behövas.

I världscupavslutningen är Mikaela Shiffrin tillbaka.

Först ställde väder och vind till det med flyttade tävlingar och upp på det slog virushotet hårt mot den alpina cirkusen. Världscupfinalen i Cortina i nästa vecka är struken ur programmet. I stället avslutar damåkarna säsongen i Åre.

Där delas glaspokalerna ut till vinnaren i den totala världscupen och vinnarna i slalom, parallellslalom- och storslalomcuperna.

Anna Swenn-Larsson har bokstavligen laddat på hemmaplan – och in i det sista har hon chansen att ta sig in bland topp-3 i slalomen. Petra Vlhova och Shiffrin kan hon inte nå, men både Katharina Liensberger och Wendy Holdener kan passeras.

– Jag ska göra allt jag kan, men jag lovar inget. Jag vet att jag inte har råd att köra ur. Jag kommer att göra mitt allra bästa på lördag och så får vi se hur långt det räcker. Som vanligt kommer jag inte att fokusera på resultat eller poäng utan bara på min åkning, säger hon.

"Bara ut och köra"

En inställning hon har även i torsdagskvällens parallellslalom. En framgång där och hon kan bli säsongens vassaste i grenen.

– Allt kan hända i "para", så det är bara ut och köra. Jag tycker att vanlig slalom är roligare och jag är bättre på det, men det är ett kul tävlingsformat (utslagning) i parallellslalomen.

Shiffrin lär vara en av konkurrenterna hon måste slå i elljuset. Sedan amerikanskans pappa dog i samband med en olycka för drygt en månad sedan har Shiffrin inte tävlat. Nu ger hon italienskan Federica Brignone en fajt om totalsegern i världscupen.

Anna Swenn-Larsson välkomnar Shiffrin tillbaka. Och det med värme i rösten.

– Jag tycker det är så kul att hon är tillbaka och starkt att hon är här. Jag har inte träffat henne utan bara sett henne på håll här i Åre.

Nått en ny nivå

TT: Hur ser du på säsongen med två (parallellslalom och slalom) tävlingar kvar?

– Det är klart att jag hade hoppats på mer. Jag har bara kört sex slalom och åkt ur i två av dem. Annars är jag nöjd.

TT: Blivit en bättre åkare?

– Jag känner att jag har kommit till en ny nivå. Om jag åker som jag kan och som jag ska är jag med där uppe. Det är fantastiskt att känna och det har jag inte gjort förut.

TT: Och du oroar dig verkligen inte för coronaviruset?

– Nej, jag gör ju inte det. Det kanske jag borde, men det är inte så mycket annat man kan göra än att undvika olika situationer och vara noga med hygienen.

– Om jag ska vara ärlig är jag inte så brydd av det. Det är klart att jag försöker vara försiktig, tvättar händerna noga och undviker stora folksamlingar och okända människor, men det är inte så mycket annat jag kan göra än just det. Det är tråkigt det som händer – och alla inställda tävlingar och så, men nu är det som det är, säger Anna Swenn-Larsson.