Guide: Skidskytte-VM torsdag

avTT

Publicerad:
Foto: Anders Wiklund/TT
Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson vann säsongens första singelmixedstafett i Östersund. Nu väntar samma distans på VM. Arkivbild.

Dags för det som den svenska landslagschefen kallar för skidskytte-VM:s formel 1.

Singelmixedstafetten är en fartfylld tävlingsform där Sverige är regerande bronsmedaljörer. Kan Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson göra om bedriften och säkra blågults första medalj i Antholz?

Här är det viktigaste du behöver veta inför mästerskapets sjunde tävlingsdag.

Vad: Singelmixedstafett, skidskytte-VM i Antholz, Italien.

När: Torsdag, 20 februari klockan 15.15.

Tv/radio: SVT, Eurosport och Radiosporten.

Hur: Laget består av en manlig och en kvinnlig åkare som kör två sträckor var. Damåkaren kör 3 kilometer per sträcka medan herråkaren även kör ett spurtvarv och avverkar 7,5 kilometer över två sträckor. Straffrundan är halverad jämfört med andra tävlingar och mäter 75 meter. Fyra skjutningar var och precis som i vanliga stafetterna har åkarna tre extraskott per skjutning.

Förutsättningar: Singelmixedstafett gjorde debut på VM förra året och är fortfarande ingen OS-distans. Men enligt landslagschefen Anders Byström är det bara en tidsfråga innan den publikvänliga och fartfyllda singelmixen även finns på OS-programmet.

Svenska deltagare: Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson.

Fyra medaljkandidater:

Norge: Johannes Thingnes Bø och Marte Olsbu Røiseland är regerande världsmästare och de som får chansen för Norge på nytt. I Antholz har Røiseland hittills tagit medalj i varje lopp hon ställt upp i och Bø har inte varit jättemycket sämre han med silver i jaktstart och distans, plus guldet i mixedstafetten.

Italien: Hemmanationen ställer precis som i fjol – när det blev silver – upp med Lukas Hofer och Dorothea Wierer. För Wierer är det chans till fjärde medaljen efter hennes två guld (jaktstart och distans) och ett silver (mixedstafett). Italiens superstjärna suktar troligen efter mer.

Frankrike: Den överraskande guldmedaljören i jaktstarten, Emilien Jacquelin, får chansen efter att ha lämnats utanför det franska laget i distansloppet. Med en extra vilodag när de andra körde 20 kilometer borde han vara betydligt mindre sliten. De franska herrarna har under säsongen visat upp en imponerande bredd och under VM har de lagt beslag på två guld, ett silver och ett brons. Damerna har haft det motigare på skyttevallen, men om Anais Bescond kan hitta rätt blir detta ett superlag.

Sverige: Det blev ett brons i fjol för Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson och i världscuppremiären i Östersund knep duon segern. Visst finns det möjligheter att Sverige tar sin första medalj i Antholz.

– Jag tror att både jag och Hanna är väldigt sugna på en medalj, säger Samuelsson.

VM-medaljörer 2019: 1) Norge, 2) Italien, 3) Sverige.

Publicerad: