Friidrotten pausar OS-kvalen

TT

Publicerad 2020-04-07

Längdhopparen Khaddi Sagnia och de andra friidrottare som ännu inte kvalat in till OS får vänta till efter 1 december innan de kan kvala in. Arkivbild.

Det Internationella friidrottsförbundet World Athletics har beslutat att pausa OS-kvalificeringen fram till den 1 december. Beslutet har tagits i samråd med de aktivas råd, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

De som redan har kvalat in till OS har sina platser, men inte förrän från och med den 1 december och fram till nästa sommar går det att kvala in igen. Även om friidrottssäsongen skulle komma i gång i sommar.

OS i Tokyo sköts nyligen ett år framåt i tiden på grund av coronapandemin och avgörs 23 juli–8 augusti nästa år.

World Athletics ordförande Sebastian Coe säger att beslutet betyder att friidrottarna kan göra en bättre planering och att det blir rättvisare för alla.

"Det här är bästa sättet att skapa rättvisa då det kan bli ojämnt när det gäller tävlingstillfällen runt om i världen med tanke på resande och gränsrestriktioner", säger Coe i ett pressmeddelande.

Fyra svenska friidrottare och en gångare är hittills OS-uttagna av Sveriges olympiska kommitté: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, do, Kim Amb, spjut, och Perseus Karlström, 20 km gång.